Gulasz z jelenia jest troszkę inny od tradycyjnego, mięso jest bardzo ciemne, bogate w witaminy i wolne od paszy którą zjadają zwierzęta hodowlane.
Ma specyficzny smak i zapach, jednak duszone w ziołach i winie świetnie smakuje.
SKŁADNIKI :
- 500 g chudego mięsa z jelenia
- 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu
- 2- 4 owoce jałowca
- 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
- 1 łyżeczka rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczka kolendry
- 1 cebula, marchew
- 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- 1/2 l bulionu
- mąka do posypania mięsa
- olej do podpieczenia
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso dokładnie myjemy. Przyprawy mieszamy w miseczce i dodajemy do nich mięso, dobrze je obtaczając. Następnie wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy.
- W głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i podpiekamy mięso, następnie wlewamy wino, dodajemy ziele, liść i kulki pieprzu . Wlewamy również 1/2 litra bulionu i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie mięso jeszcze może być twarde, dodajemy pokrojoną marchewkę i cebulę, dolewamy płyny, ponownie dusimy około 1 godziny.
- Gulasz ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kaszą, makaronem, kluskami lub pieczywem.
- Smacznego.
Smakowicie wygląda, chętnie zjadłabym taki gulasz. Próbowałam kiedyś podobnego w jakiejś knajpce, była lekko ostry i z dodatkiem czekolady;) Rewelacja! :) Zapraszam do dania przepisu do mojej akcji kulinarnej - kuchnia szkocka ;)
OdpowiedzUsuńDziekuje za podeslanie linka, moglabys jescze dodac ten przepis do akscji na Durszlaku? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/kuchnia-szkocka#fndtn-panel-aktualne
UsuńDziekuje i zapraszam do gotowania kolejnych przepisow z kuchni szkockiej ;)