GULASZ Z JELENIA

21 lut 2018
data:post.title
Gulasz z jelenia jest troszkę inny od tradycyjnego, mięso jest bardzo ciemne, bogate w witaminy i wolne od paszy którą zjadają zwierzęta hodowlane.
Ma specyficzny smak i zapach, jednak duszone w ziołach i winie świetnie smakuje.


SKŁADNIKI :
  • 500  g chudego mięsa z jelenia
  • 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, kilka kulek pieprzu
  • 2- 4  owoce  jałowca
  • 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczka kolendry
  • 1 cebula, marchew
  • 1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 1/2 l bulionu
  • mąka do posypania mięsa
  • olej do podpieczenia
                                                                  PRZYGOTOWANIE :
  1. Mięso dokładnie myjemy. Przyprawy mieszamy w miseczce i dodajemy do nich mięso, dobrze je obtaczając. Następnie wsypujemy 2 łyżki mąki pszennej i mieszamy.
  2. W głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i podpiekamy mięso, następnie wlewamy wino, dodajemy ziele, liść i kulki pieprzu . Wlewamy również 1/2 litra bulionu i dusimy pod przykryciem, na małym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie mięso jeszcze może być twarde, dodajemy pokrojoną marchewkę i cebulę, dolewamy płyny, ponownie dusimy około 1 godziny.
  3. Gulasz ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Podajemy z kaszą, makaronem, kluskami lub pieczywem.
  4. Smacznego. 


 








2 komentarze

  1. Smakowicie wygląda, chętnie zjadłabym taki gulasz. Próbowałam kiedyś podobnego w jakiejś knajpce, była lekko ostry i z dodatkiem czekolady;) Rewelacja! :) Zapraszam do dania przepisu do mojej akcji kulinarnej - kuchnia szkocka ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuje za podeslanie linka, moglabys jescze dodac ten przepis do akscji na Durszlaku? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/kuchnia-szkocka#fndtn-panel-aktualne
      Dziekuje i zapraszam do gotowania kolejnych przepisow z kuchni szkockiej ;)

      Usuń