Snickers to pyszne, lekko słodkie i pożywne ciasto. Dzisiaj mój przepis na snickersa bez pieczenia, wyszedł bardzo efektowny, smaczny i łatwy w przygotowaniu. Polecam na większe uroczystości i nie tylko.
SKŁADNIKI :
- 500 g herbatników ( mogą być jasne i ciemne )
- 510 g masy kajmakowej ( duża puszka )
- 2 budynie waniliowe po 40 g każdy
- 3 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
MASA MLECZNA :
- 1 szklanka mleka 3/2 %
- 125 g margaryny
- 1/2 szklanka cukru
- 4 szklanki mleka w proszku pełnego
DODATKOWO :
- 100 g czekolady mlecznej
- 1 puszka orzeszków solonych
- forma do pieczenia 25/30 cm
PRZYGOTOWANIE :
- Blaszkę należy wyłożyć papierem do pieczenia, na dno układamy 1 warstwę herbatników.
- Budynie mieszamy z mlekiem i cukrem, zagotowujemy ciągle mieszając aż powstanie gęsty budyń. Gorący wylewamy na pierwszą warstwę ciastek i układamy drugą.
- Mleko z puszki wykładamy do miseczki i podgrzewamy lekko w mikrofalówce aż stanie się smarowna.
- orzeszki wysypujemy na ściereczkę i wycieramy z nadmiaru soli.
- Większą część kajmaku wykładamy na herbatniki, rozsypujemy połowę orzechów i przykrywamy następną warstwą herbatników.
- Masa mleczan- mleko, cukier i tłuszcz zagotowujemy, studzimy. Zimne mleko wlewamy do misy robota, ciągle miksując wsypujemy partiami mleko w proszku. Masę odkładamy na 15 minut aby zaczęła gęstnieć. Kiedy jest już gęstsza wylewamy ją na ciasto, masę mleczną przykrywamy herbatnikami.
- Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy 1-2 łyżki mleka, podgrzewamy w mikrofalówce aż się rozpuści, dokładnie mieszamy.
- Czekoladę wylewamy na ciastka, oraz pozostałą masę kajmakową, finezyjnie je rozsmarowując. Rozsypujemy resztę orzechów. Ciasto nakrywamy folią aluminiową tak aby nie dotknąć wierzchu i odkładamy do lodówki na całą noc.
- Snickersa kroimy na kawałki, smacznego.
Mmm, aż mi ślinka cieknie! :)
OdpowiedzUsuń