SKŁADNIKI:
- 1 1/2 szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1/4 szklanki wody
- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125 g margaryny
- 50 g drobno pokrojonej deserowej czekolady
- 2 łyżki ciemnego kakao
- duża garść orzechów,włoskich lub ziemnych
- owoc mango lub gruszka,obrana i pokrojona w kostkę
- 1 łyżeczka papryki słodkiej lub odrobina chilli
- 100 g mlecznej czekolady(połamanej w kostkę)
- 1 łyżeczka masła
- 1 łyżeczka mleka
Następnie dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem, mieszamy, dokładamy pokrojoną gruszkę a na koniec ubitą na sztywno pianę. Delikatnie łączymy wszystkie składniki.Tak przygotowaną masę przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą, podłużnej formy (wymiary 23-11). Pieczemy 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160*C.
Składniki na polewę przekładam do miseczki, podgrzewamy w mikrofalówce, mieszamy aż czekolada się rozpuści i składniki połączą. Polewą oblewamy przestudzone ciasto. Przed polaniem nierówności ciasta (górę) można ściąć, zachowa ono ładny, prostokątny kształt. Następnym razem tak właśnie zrobię:)
Ciasto dekorujemy kawałkami gruszki. Smacznego!
Wygląda na baaaardzo czekoladowe, coś dla mnie, ja z ,kuchni lidla, wypróbowałam kurczaka po meksykańsku Pascala, po prostu pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudnie, i ten dodatek chilli...:) chyba sie skusze na to ciacho:)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda i bardzo kusząco ! :)
OdpowiedzUsuńZapowiada się smakowicie!
OdpowiedzUsuńJuż dostaję ślinotoku! :)) Mmmmm
OdpowiedzUsuńWygląda super :)
OdpowiedzUsuńZapraszam
zdrowiezwyboru.blogspot.com
ciasto bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu :)
OdpowiedzUsuń