BAGIETKA Z SUSZONYMI POMIDORAMI

04.05.2013
data:post.title
Domowa bagietka jest pyszna,chrupiąca i pachnąca a najważniejsze że możemy ją upiec kiedy tylko chcemy.Dzisiaj z dodatkiem suszonych pomidorów,bardzo je lubię jako dodatek do pieczywa pasują idealnie. Bagietka szybko zniknęła,z dodatkiem masła,mniam....


                             SKŁADNIKI : na jedna,dużą bagietkę

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 kostki drożdży 100 gramowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 5 suszonych pomidorów "Baresa" dostępnych w Lidlu 
Mąkę wsypujemy do miski,dodajemy sól.Drożdże rozrabiamy w mleku,wlewamy do mąki oraz wodę i
pokrojone pomidory.Wyrabiamy elastyczne ciasto,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut).
Blachę lekko naoliwiamy.Ręce nacieramy oliwą i z ciasta formujemy podłużny wałek,przekładamy na blaszkę.Pozostawiamy na 15 minut do podrośnięcia lekko ją nacinając na wierzchu.Piekarnik nagrzewamy
do 200 * C,pieczemy bagietkę 20-25 minut aż nabierze złotego koloru.
Gorącą przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego:)


2 komentarze

  1. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award :). Zapraszam do zabawy: http://gotujsiektomoze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń