SKŁADNIKI : na jedna,dużą bagietkę
- 4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 kostki drożdży 100 gramowej
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 5 suszonych pomidorów "Baresa" dostępnych w Lidlu
pokrojone pomidory.Wyrabiamy elastyczne ciasto,przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 30 minut).
Blachę lekko naoliwiamy.Ręce nacieramy oliwą i z ciasta formujemy podłużny wałek,przekładamy na blaszkę.Pozostawiamy na 15 minut do podrośnięcia lekko ją nacinając na wierzchu.Piekarnik nagrzewamy
do 200 * C,pieczemy bagietkę 20-25 minut aż nabierze złotego koloru.
Gorącą przekładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego:)
bagietka wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńNominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award :). Zapraszam do zabawy: http://gotujsiektomoze.blogspot.com/
OdpowiedzUsuń