To pierwszy sezon pysznych szparagów.Piękne długie łodyżki,ukoronowane kwiatem, przypominają mi wiosnę.Kruche,delikatne i pyszne.Wprawdzie przepisów na ich przygotowanie jest wiele,ja wybrałam najprostszy-szparagi z masłem,serem i boczkiem.
PRZYGOTOWANIE:
- szparagi ( zielone najłatwiejsze w obróbce i delikatne w smaku)
- kilka plastrów boczku
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka bułki tartej
- starty żółty ser do posypania
Szparagi umyć i odciąć zdrewniałe końcówki. Dolną (jeszcze zdrewniałą)część szparagi obieramy cienko obieraczką do jarzyn.Gotujemy 10 minut w osolonej wodzie, odcedzamy, układamy w naczyniu do zapiekania.Masło rozpuszczamy, polewamy nim szparagi,posypujemy startym serem i bułką tartą. Zapiekamy 10-15 minut w nagrzanym piekarniku. Boczek kroimy na drobne paseczki, podpiekamy na patelni aż się zrumieni. Na upieczone szparagi posypujemy boczek. Szparagi podajemy gorące.
O tak, sezon na szparagi w pełni, ja też kupowałam w lidlu, bo najbliżej, robiłam wg ich przepisu w szynce z filetem z pstrąga, pycha :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe towarzystwo miały Twoje szparagi :)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuń