KOTLETY MIELONE NADZIEWANE PIECZARKAMI

03.05.2013
data:post.title
Kotlety mielone,to jedno z bardziej prostych dań mięsnych i bardzo lubianych.Dzisiaj proponuję nadziewane pieczarkami z dodatkiem natki pietruszki,bardzo smaczne na ciepło i również na zimno.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 0,5 kg mielonej łopatki 
  • 1 jajko
  • 1 średnia cebula,drobno skrojona
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie 
  • sól,pieprz,słodka i ostra papryka w proszku do smaku
  • 1/4 łyżeczki majeranku
  • 30 dkg świeżych pieczarek
  • natka pietruszki
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej 
                                                            RZYGOTOWANIE : 

Mięso mielone przekładamy do większego naczynia,dodajemy jajko,namoczoną-wyciśniętą bułkę,czosnek,cebulę i resztę przypraw.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Pieczarki płuczemy w bieżącej wodzie,osuszamy ściereczką,szatkujemy,podpiekamy na patelni z oliwą,solą i odrobiną pieprzu.Pieczarki przekładamy do naczynia.Natkę pietruszki drobno kroimy,dodajemy do
pieczarek.Porcje przygotowanego mięsa,rozkładamy w dłoni,dodajemy na środek odrobinę pieczarek i składamy kotlet,sklejając boki.Obtaczamy uformowane mięso w bułce tartej.Pieczemy na oleju,z obu stron, do uzyskania złotego koloru.
 Podajemy ciepłe z ziemniakami,ryżem,kaszą z ulubioną surówką,lub jak często się u mnie zdarza,zjadamy zimne z pieczywem,Polecam:)




























3 komentarze