SKŁADNIKI :
- 0,5 kg mielonej łopatki
- 1 jajko
- 1 średnia cebula,drobno skrojona
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 czerstwa bułka namoczona w wodzie
- sól,pieprz,słodka i ostra papryka w proszku do smaku
- 1/4 łyżeczki majeranku
- 30 dkg świeżych pieczarek
- natka pietruszki
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej
Mięso mielone przekładamy do większego naczynia,dodajemy jajko,namoczoną-wyciśniętą bułkę,czosnek,cebulę i resztę przypraw.Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.Pieczarki płuczemy w bieżącej wodzie,osuszamy ściereczką,szatkujemy,podpiekamy na patelni z oliwą,solą i odrobiną pieprzu.Pieczarki przekładamy do naczynia.Natkę pietruszki drobno kroimy,dodajemy do
Podajemy ciepłe z ziemniakami,ryżem,kaszą z ulubioną surówką,lub jak często się u mnie zdarza,zjadamy zimne z pieczywem,Polecam:)
pyszny pomysł:) jutro wykorzystam przy obiedzie:)
OdpowiedzUsuńAle by się zjadło ;) Chyba dziś zrobię ;]
OdpowiedzUsuń