SKŁADNIKI:
- 2-4 steki jagnięce
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 4 łyżki oliwy + dwie do pieczenia
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka świeżego lub suszonego tymianku
- 2 łyżki świeżej,pokrojonej mięty
- sól,pieprz,słodka papryka w proszku do smaku
PRZYGOTOWANIE:
- Posiekane zioła i czosnek oraz przyprawy mieszamy z oliwą.
- Nacieramy steki tą mieszanką,odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
- Smażymy mięso na rozgrzanej,teflonowej patelni,na oliwie, po 5 minut z każdej strony,tak aby mięso ładnie się przyrumieniło.Czas smażenia mięsa w zupełności wystarcza aby steki były soczyste,miękkie i smaczne.
- Podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz rukolą.
Pyszny obiadek, wczoraj zwróciłam uwagę w lidlu na te kotleciki jagnięce, widziałam również steki z kangura, może też coś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSteki z kangura są też niezłe. Dobre jakościowo mięso. Byle nie przesmażyć... Ja smażyłem na patelni grillowej po ok. 2-3 minuty z każdej strony, mięso wcześniej posmarowałem musztardą, soliłem po usmażeniu... mięso powinno być sprężyste, ale nie miękkie, wtedy jest soczyste w środku. Po zdjęciu z patelni powinno odpocząć ok. 3 minuty przed pokrojeniem. Polecam :-) Nie ma to jak spróbować czegoś nowego :-)
OdpowiedzUsuńBardzo jestem ciekawa smaku steku z kangura,mięso wyglądało bardzo chudziutko,zastanawiałam się nad wyborem mięsa Deluxe i z pewnością następnym razem skuszę się na porcję mięsa kangura:)
UsuńRobię dziś steki wg tego przepisu - dam znać, jak je oceniam :-)
OdpowiedzUsuńSprawdziłem i potwierdzam - PYSZNE !!!
OdpowiedzUsuńKorzystajcie z okazji dopóki można tak tanio kupić w Lidlu doskonałą jagnięcinę z Nowej Zelandii! Warto wydać te pieniądze i skorzystać z przepisu Marioli!
Czuję się bosko po dzisiejszym obiedzie!
PS. Polecam czerwone wytrawne wino do jagnięciny. Ja miałem Rioja i bardzo ładnie się komponowało :-)
Dziękuję i cieszę się że smakowało,własnie zapomniałam o winku do mięsa:)następnym razem stek podam z winem.
UsuńPyszny i soczysty stek, w ,kuchni Lidla, jest dużo pomysłów na pyszne mięsa :)
OdpowiedzUsuńPrzygotowalam moja pierwsza jagniecine w zyciu, wyszla bardzo pyszna dzieki swietnemu przepisowi:))
OdpowiedzUsuńDziękuje, przepis jest na prawdę banalnie prosty a mięsko wychodzi super smaczne :)
UsuńPodany przepis na ile porcji jest?
OdpowiedzUsuńJa przygotowywałam z tego przepisu 2 spore steki :)
Usuń