SKŁADNIKI : na cztery duże szaszłyki
- 1 pierś z kurczaka
- 4 plastry ananasa z puszki lub świeżego
- 1 mała czerwona papryka
- 3 łyżki jogurtu greckiego
- sól, słodka i ostra papryka w proszku do smaku
- patyki do szaszłyków
- 2 woreczki brązowego ryżu
- 1 opakowanie mrożonego groszku z marchewką
- 1 łyżka masła naturalnego
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- natka pietruszki
Plastry ananasa i paprykę kroimy na mniejsze kawałki.
Nadziewamy na patyczki do szaszłyków na przemian, mięso, ananas, mięso, papryka i tak ponownie.
Pieczemy na rozgrzanym grillu, obracając szaszłyki co jakieś 5 minut. Pieką się szybko więc 15-20 minut wystarczy. Po uzyskaniu złoto-brązowego koloru szaszłyki są gotowe.
Ryż gotujemy w wodzie, do miękkości. Przekładamy go do małego garnka, dodajemy warzywa, masło, sól, czosnek i natkę. Podlewamy odrobiną wody, prużymy 10-15 minut.
Porcję ryżu nakładamy na talerz, do tego szaszłyk i pyszne danie gotowe:)
Pyszne, muszę zrobić takie z ananasem, wypróbowałam dziś gotowe drobiowe szaszłyki(z lidla), pycha :)
OdpowiedzUsuńŚwietne szaszłyki, szkoda tylko, że pogoda nie nastraja do grillowania.
OdpowiedzUsuńpyszne!:) proste i zawsze smakuje:)
OdpowiedzUsuńPs. nie napisałaś co dalej po nadzianiu na patyczki, czyli pieczenia:)
Dziękuję za spostrzeżenie,już poprawiłam opis:)oczywiście pieczemy na rozgrzanym grillu a że pogoda nie dopisała piekłam,wyjątkowo dzisiaj na grillu elektrycznym.
Usuńwłaśnie takie mam zamiar zrobić:)
OdpowiedzUsuńSzaszłyki z ananasem są najlepsze:) A wersja z dodatkiem papryki też musi być bardzo dobra:)
OdpowiedzUsuńPyszne szaszłyki robiłam z krewetkami i świeżym ananasem. Takie obiady to ja mogę jadać jak ty robisz :-)
OdpowiedzUsuńNie przepadam co prawda za łaczeniem miesa i owocow, jednakze musze przyznac, że ananas sprawdzil sie fenomenalnie. Tak jak do pizzy mozna stosowac bez wahania do innych dan i potraw. Są to prawdziwe delikatesy, internetowe przepisy na wykorzystanie ananasa sa jak najbardziej pozytywne. Polecam :)
OdpowiedzUsuń