SERNIK NA ZIMNO

18.05.2013
data:post.title
Serniczek na zimo a może deser, to ciacho które chętnie przygotowuję. Dużym plusem jest jego łatwość, szybkość w wykonaniu no i oczywiście świetna konsystencja, przypominająca ptasie mleczko. Stosunkowo nisko kaloryczny i co najważniejsze rewelacyjnie smakuje.


                                             Kruchy spód bez pieczenia:
  • 1 opakowanie ciastek owsianych
  • duża łyżka miękkiego masła 
Ciastka kruszymy, przekładamy do miski i dokładnie łączymy z masłem. Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Wykładamy masę na dno tortownicy, mocno dociskając do dna.

                                                                        Masa serowa:
  • 200 ml śmietany kremówki + cukier waniliowy
  • 90 g cukru
  • 3 żółtka
  • 500 g serka homogenizowanego
  • 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody
Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na puch, dodajemy ser, mieszamy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno. Dodajemy do masy serowej,oraz namoczoną wcześniej i rozpuszczoną żelatynę w ciepłej wodzie.Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Dekorujemy ubitą śmietaną, owocami i listkami mięty.











5 komentarzy

  1. Uwielbiam serniki na zimno! Poproszę kawałeczek! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny pyszny przepis z ,kuchni lidla, uwielbiam ich sasanki, ciacho na pewno jest pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny pomysł na spód sernika;)

    OdpowiedzUsuń