Serniczek na zimo a może deser, to ciacho które chętnie przygotowuję. Dużym plusem jest jego łatwość, szybkość w wykonaniu no i oczywiście świetna konsystencja, przypominająca ptasie mleczko. Stosunkowo nisko kaloryczny i co najważniejsze rewelacyjnie smakuje.
Kruchy spód bez pieczenia:
- 1 opakowanie ciastek owsianych
- duża łyżka miękkiego masła
Ciastka kruszymy, przekładamy do miski i dokładnie łączymy z masłem. Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Wykładamy masę na dno tortownicy, mocno dociskając do dna.
Masa serowa:
- 200 ml śmietany kremówki + cukier waniliowy
- 90 g cukru
- 3 żółtka
- 500 g serka homogenizowanego
- 2 łyżki żelatyny + 5 łyżek wody
Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na puch, dodajemy ser, mieszamy. Bardzo zimną śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno. Dodajemy do masy serowej,oraz namoczoną wcześniej i rozpuszczoną żelatynę w ciepłej wodzie.Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Dekorujemy ubitą śmietaną, owocami i listkami mięty.
bardzo lubię takie serniki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki na zimno! Poproszę kawałeczek! :)
OdpowiedzUsuńKocham takie serniki :)
OdpowiedzUsuńKolejny pyszny przepis z ,kuchni lidla, uwielbiam ich sasanki, ciacho na pewno jest pycha :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na spód sernika;)
OdpowiedzUsuń