Można przygotować go z różnego rodzaju mięsa wieprzowego i nie tylko.
Aby uzyskać ładny ciemny kolor sosu należy dość mocno obsmażyć mięso, uważając aby go nie spalić, dlatego dobrze jest obtoczyć mięso w mące i przypiekać, sos uzyska ładny ciemno -brązowy kolor.
SKŁADNIKI :
- 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa
- 2 liście laurowe
- 2 ziarnka ziela angielskiego
- 5 ziarnek pieprzu
- sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- koło 1 litr cieplej wody
- płaska łyżeczka przecieru pomidorowego ( nie koniecznie ale podnosi ona kolor gulaszu )
- 1 kostka mięsna lub rosołowa
- odrobina magi do smaku
- Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką i ostrą papryką, przekładamy do miski, obsypujemy mąką i dokładnie mieszamy aż kostki mięsa się obtoczą.
- Podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, często je mieszając (mięsko powinno się przypiec z każdej strony ale nie spalić).
- Następnie dajemy liść, ziele, pieprz w ziarnkach i kostkę rosołową. Zalewamy 1 -2 szklankami wody tak aby mięso było przykryte.
- Dusimy około 30 40 minut, kiedy płyny się zredukują dolewamy resztę wody, dodajemy
- Mięso podpieczone w mące już zagęszcza sos ale czasami to nie wystarczy więc zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą ( opcjonalnie ).
- Do uzyskania ładniejszego koloru często dodaję łyżeczkę przecieru pomidorowego.
- Gdy mięso jest już miękkie, zagęszczamy sos, wlewamy rozrobioną mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Chwilę wszystko razem gotujemy.
- Gulasz podajemy ciepły z ulubionymi dodatkami.
bardzo lubię takie danie:)
OdpowiedzUsuńDo gulasz ostatnio robię placki z kaszy gryczanej(,kuchnhia lidla,), z dodatkiem pora, jajka i ziemniaka, wychodzą pyszne :)
OdpowiedzUsuńTaki placki są pyszne,idealnie pasują do gulaszu:)
Usuńdodaje bloga do ulubionych, fajne przepisy i naprawde smaczne, dziękuje, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńSmacznego:) i zapraszam do przeglądania przepisów oraz ich przygotowywania :)
UsuńPyyyychaaa ! :)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńNo ja robie własnie podobny.
OdpowiedzUsuń