GULASZ WIEPRZOWY

03.05.2013
data:post.title
Gulasz wieprzowy idealnie pasuje do klusek, ziemniaków, makaronów i kaszy.
Można przygotować go z różnego rodzaju mięsa wieprzowego i nie tylko.
Aby uzyskać ładny ciemny kolor sosu należy dość mocno obsmażyć mięso, uważając aby go nie spalić, dlatego dobrze jest obtoczyć mięso w mące i przypiekać, sos uzyska ładny ciemno -brązowy kolor.


                                                       SKŁADNIKI :
  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,bez kości
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 4 łyżki oleju do podsmażenia mięsa
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarnka ziela angielskiego 
  • 5 ziarnek pieprzu
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka do smaku
  • 3-4 łyżki mąki pszennej 
  • koło 1 litr cieplej wody
  • płaska łyżeczka przecieru pomidorowego ( nie koniecznie ale podnosi ona kolor gulaszu )
  • 1 kostka mięsna lub rosołowa
  • odrobina magi do smaku 
                                            PRZYGOTOWANIE:                     
  1. Mięso myjemy, kroimy w kostkę, przyprawiamy słodką i ostrą papryką, przekładamy do miski, obsypujemy mąką i dokładnie mieszamy aż kostki mięsa się obtoczą. 
  2. Podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy, często je mieszając (mięsko powinno się przypiec z każdej strony ale nie spalić).
  3. Następnie dajemy liść, ziele, pieprz w ziarnkach i kostkę rosołową. Zalewamy 1 -2 szklankami wody tak aby mięso było przykryte.
  4. Dusimy około 30 40 minut, kiedy płyny się zredukują dolewamy resztę wody, dodajemy
    pokrojoną cebulę, doprawiamy sos solą, odrobiną ostrej papryki, pieprzem oraz odrobiną magi.
  5. Mięso podpieczone w mące już zagęszcza sos ale czasami to nie wystarczy więc zagęszczamy go mąką rozmieszaną z wodą ( opcjonalnie ).
  6. Do uzyskania ładniejszego koloru często dodaję łyżeczkę przecieru pomidorowego.
  7. Gdy mięso jest już miękkie, zagęszczamy sos, wlewamy rozrobioną  mąkę i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Chwilę wszystko razem gotujemy.
  8. Gulasz podajemy ciepły z ulubionymi dodatkami.
           Smacznego:)



8 komentarzy

  1. Do gulasz ostatnio robię placki z kaszy gryczanej(,kuchnhia lidla,), z dodatkiem pora, jajka i ziemniaka, wychodzą pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki placki są pyszne,idealnie pasują do gulaszu:)

      Usuń
  2. dodaje bloga do ulubionych, fajne przepisy i naprawde smaczne, dziękuje, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznego:) i zapraszam do przeglądania przepisów oraz ich przygotowywania :)

      Usuń