CHLEB Z KABANOSAMI

21.06.2016
data:post.title
Chleb pieczony w domu można przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj pomysł na pyszny chlebek z dodatkiem kabanosów. Jest bardzo smaczny i pięknie pachnie. Taki chlebek zabieram na piknik lub dłuższe wyjazdy za miasto.



SKŁADNIKI : 
  • 750 g mąki typu 650 
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 50 g drożdży 
  • 350 ml ciepłej wody
  • 150 g wędzonych kabanosów
  • 4 łyżki oleju
  • papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże mieszamy w 100 ml ciepłej wody. Mąkę wsypujemy do dużej miski, sól, wlewamy 2 łyżki oleju oraz rozmieszane drożdże i resztę wody. Wyrabiamy elastyczne, zwarte ciasto. W razie konieczności, gdyby się kleiło dosypujemy mąki. Pod koniec wyrabiania wsypujemy drobno pokrojone kabanosy, zagniatamy i odkładamy ciasto, przykryte ściereczką na 30 minut aż wyrośnie. 
  2. Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy, aż pozbędziemy się pęcherzyków powietrza i formujemy podłużny wałek.
  3. Dużą formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Układamy w formie ciasto, tak aby było na całą blaszkę. Na wierzchu można poukładać kawałki kabanosów.
  4. Ponownie nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
  5. Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 250 *C, przez około 25-30 minut, uważając aby nam się nie spiekł.
  6. Chleb studzimy, wykładamy z foremki i po całkowitym ostudzeniu kroimy. Podajemy z masłem i ulubionymi dodatkami. Smacznego. 


Prześlij komentarz