SKŁADNIKI : 
- 750 g mąki typu 650
 - 1 czubata łyżeczka soli
 - 50 g drożdży
 - 350 ml ciepłej wody
 - 150 g wędzonych kabanosów
 - 4 łyżki oleju
 - papier do pieczenia
 
PRZYGOTOWANIE : 
- Drożdże mieszamy w 100 ml ciepłej wody. Mąkę wsypujemy do dużej miski, sól, wlewamy 2 łyżki oleju oraz rozmieszane drożdże i resztę wody. Wyrabiamy elastyczne, zwarte ciasto. W razie konieczności, gdyby się kleiło dosypujemy mąki. Pod koniec wyrabiania wsypujemy drobno pokrojone kabanosy, zagniatamy i odkładamy ciasto, przykryte ściereczką na 30 minut aż wyrośnie.
 - Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy, aż pozbędziemy się pęcherzyków powietrza i formujemy podłużny wałek.
 - Dużą formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Układamy w formie ciasto, tak aby było na całą blaszkę. Na wierzchu można poukładać kawałki kabanosów.
 - Ponownie nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
 - Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 250 *C, przez około 25-30 minut, uważając aby nam się nie spiekł.
 - Chleb studzimy, wykładamy z foremki i po całkowitym ostudzeniu kroimy. Podajemy z masłem i ulubionymi dodatkami. Smacznego.
 









Prześlij komentarz