SKŁADNIKI :
- 750 g mąki typu 650
- 1 czubata łyżeczka soli
- 50 g drożdży
- 350 ml ciepłej wody
- 150 g wędzonych kabanosów
- 4 łyżki oleju
- papier do pieczenia
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże mieszamy w 100 ml ciepłej wody. Mąkę wsypujemy do dużej miski, sól, wlewamy 2 łyżki oleju oraz rozmieszane drożdże i resztę wody. Wyrabiamy elastyczne, zwarte ciasto. W razie konieczności, gdyby się kleiło dosypujemy mąki. Pod koniec wyrabiania wsypujemy drobno pokrojone kabanosy, zagniatamy i odkładamy ciasto, przykryte ściereczką na 30 minut aż wyrośnie.
- Po wyrośnięciu ponownie zagniatamy, aż pozbędziemy się pęcherzyków powietrza i formujemy podłużny wałek.
- Dużą formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy oliwą. Układamy w formie ciasto, tak aby było na całą blaszkę. Na wierzchu można poukładać kawałki kabanosów.
- Ponownie nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
- Chleb pieczemy w nagrzanym piekarniku do 250 *C, przez około 25-30 minut, uważając aby nam się nie spiekł.
- Chleb studzimy, wykładamy z foremki i po całkowitym ostudzeniu kroimy. Podajemy z masłem i ulubionymi dodatkami. Smacznego.
Prześlij komentarz