GOŁĄBKI Z MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

21.06.2016
data:post.title
Gołąbki to potrawa półmięsna, z farszem ryżowym zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest, mięso mielone, ryż lub kasza. Gołąbki są prużone i podawane z sosem pomidorowym. Dzisiaj do gołąbków dodałam suszone pomidory co znacznie wzbogaciło ich smak.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 2 duże główki młodej kapusty
  • 700 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 3 spore cebule
  • 6 łyżek oleju
  • 500 g ryżu ugotowanego i ostudzonego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ostra papryka do smaku 
  • 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 1 litr bulionu, może być z kostki rosołowej
  • 1 słoiczek suszonych pomidorów
  • liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach
                                                                            SOS : 
  • 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • wywar z gotowania gołąbków
  • 200 ml wody 
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka śmietany 18 %
                                                                PRZYGOTOWANIE : 

  1. W bardzo dużym garnku nastawiamy wodę lekko osoloną. Z kapust, ostrym nożem wycinamy rdzenie na tyle ile nam się uda. Cała kapustę umieszczamy w garnku z wodą. Kiedy zacznie się gotować dużym widelcem wyciągamy liście, które już się sparzyły i zaczynają odchodzić od kapusty. Odkładamy je na bok
  2. Cebulę obieramy, drobno kroimy, podpiekamy na patelni na oleju z odrobiną soli i pieprzu. 
  3. Do miski przekładamy ugotowany ryż, mięso mielone, czosnek, część pokrojonych suszonych pomidorów, podpieczoną cebulę z olejem i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy farsz łyżką. Po chwili próbujemy i ewentualnie farsz doprawiamy. 
  4. Na ostudzone liście kapusty nakładamy po dużej łyżce farszu ( usuwamy nożykiem zgrubiałą część z liści ), boki liści zawijamy do środka a całość ściśle rolujemy. 
  5. Gotowe gołąbki układamy, jeden obok drugiego na dnie garnka wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty. Dodajemy liść laurowy, ziele i kilka kulek pieprzu. Na wierzchu rozkładamy pokrojone suszone pomidory oraz rozsmarowujemy łyżeczkę przecieru pomidorowego. Wlewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywką i prużymy na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzamy czy kapusta jest miękka i zakręcamy gaz. Gołąbki pozostawiamy przykryte około 30 minut aby doszły i skruszały. Po tym czasie wykładamy delikatnie widelcem i pozostawiamy do ostygnięcia. 
  6. Wywar z gotowania gołąbków przelewamy do mniejszego garnka, dodajemy 3 łyżeczki przecieru, wlewamy wodę, doprawiamy sos sola i pieprzem, zagotowujemy. Mąkę mieszamy w 1/2 szklance wody i zagęszczamy sos, ciągle mieszając, ponownie zagotowujemy. 
  7. Gołąbki układamy na półmisku, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego.







Prześlij komentarz