SKŁADNIKI :
- 2 duże główki młodej kapusty
- 700 g mielonej łopatki wieprzowej
- 3 spore cebule
- 6 łyżek oleju
- 500 g ryżu ugotowanego i ostudzonego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ostra papryka do smaku
- 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
- 1 litr bulionu, może być z kostki rosołowej
- 1 słoiczek suszonych pomidorów
- liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach
SOS :
- 4 łyżeczki przecieru pomidorowego
- wywar z gotowania gołąbków
- 200 ml wody
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 18 %
PRZYGOTOWANIE :
- W bardzo dużym garnku nastawiamy wodę lekko osoloną. Z kapust, ostrym nożem wycinamy rdzenie na tyle ile nam się uda. Cała kapustę umieszczamy w garnku z wodą. Kiedy zacznie się gotować dużym widelcem wyciągamy liście, które już się sparzyły i zaczynają odchodzić od kapusty. Odkładamy je na bok
- Cebulę obieramy, drobno kroimy, podpiekamy na patelni na oleju z odrobiną soli i pieprzu.
- Do miski przekładamy ugotowany ryż, mięso mielone, czosnek, część pokrojonych suszonych pomidorów, podpieczoną cebulę z olejem i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy farsz łyżką. Po chwili próbujemy i ewentualnie farsz doprawiamy.
- Na ostudzone liście kapusty nakładamy po dużej łyżce farszu ( usuwamy nożykiem zgrubiałą część z liści ), boki liści zawijamy do środka a całość ściśle rolujemy.
- Gotowe gołąbki układamy, jeden obok drugiego na dnie garnka wyłożonym pozostałymi liśćmi kapusty. Dodajemy liść laurowy, ziele i kilka kulek pieprzu. Na wierzchu rozkładamy pokrojone suszone pomidory oraz rozsmarowujemy łyżeczkę przecieru pomidorowego. Wlewamy bulion, przykrywamy garnek pokrywką i prużymy na małym ogniu około 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzamy czy kapusta jest miękka i zakręcamy gaz. Gołąbki pozostawiamy przykryte około 30 minut aby doszły i skruszały. Po tym czasie wykładamy delikatnie widelcem i pozostawiamy do ostygnięcia.
- Wywar z gotowania gołąbków przelewamy do mniejszego garnka, dodajemy 3 łyżeczki przecieru, wlewamy wodę, doprawiamy sos sola i pieprzem, zagotowujemy. Mąkę mieszamy w 1/2 szklance wody i zagęszczamy sos, ciągle mieszając, ponownie zagotowujemy.
- Gołąbki układamy na półmisku, polewamy sosem pomidorowym i posypujemy tartym parmezanem. Smacznego.
Prześlij komentarz