JAGODOWA SZARLOTKA

17 cze 2016
data:post.title
Szarlotka to pyszne ciasto, sami wiecie, dzisiaj upiekłam je z dodatkiem jagód. Ciasto wyszło przepyszne, kruche i delikatne. Użyłam owoców jagody kamczackiej, bo taką mam na działce, jednak polecam dodać jagody z lasu jak będzie już na nie sezon.


                                                           Składniki ciasta półkruchego :
  • 250 g margaryny
  • 1 jajko
  • 120 g cukru pudru ( 1 szklanka )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 550 g mąki pszennej, tortowej
                                                                        Nadzienie : 
  • 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych na kawałki
  • 100 ml wody 
  • 0,5 kg jagód
  • 180 g cukru 
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • cukier puder do posypania
                                                                    Przygotowanie : 
  1. Składniki ciasta półkruchego zagniatamy, zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. 
  2. Blaszkę o rozmiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia. 
  3. Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, wsypujemy cukry, wlewamy wodę i prużymy często mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypujemy jagody i dalej mieszając prużymy około 10 minut. Zakręcamy gaz, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo szybko mieszamy aż mąka połączy się z owocami i powstanie gęsta masa. 
  4. Ciasto wyciągamy z lodówki, większą część rozkładamy na blaszce, wykładamy na to masę jabłkowo - jagodową i ją wyrównujemy. Na wierzch rozkruszamy pozostałe ciasto. 
  5. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 40 minut. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni temperaturę zmniejszamy. 
  6. Ciasto studzimy.
  7. Zimną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
  8. Ciasto jest smaczniejsze na drugi i trzeci dzień, przechowywane w lodówce przetrwa kilka dni o ile nie będzie zjedzone. Smacznego.




3 komentarze