Składniki ciasta półkruchego :
- 250 g margaryny
- 1 jajko
- 120 g cukru pudru ( 1 szklanka )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 550 g mąki pszennej, tortowej
Nadzienie :
- 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych na kawałki
- 100 ml wody
- 0,5 kg jagód
- 180 g cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- cukier puder do posypania
Przygotowanie :
- Składniki ciasta półkruchego zagniatamy, zawijamy w folie i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
- Blaszkę o rozmiarach 25/30 wykładamy papierem do pieczenia.
- Jabłka przekładamy do garnka o grubym dnie, wsypujemy cukry, wlewamy wodę i prużymy często mieszając. Kiedy jabłka zmiękną, wsypujemy jagody i dalej mieszając prużymy około 10 minut. Zakręcamy gaz, wsypujemy mąkę ziemniaczaną i bardzo szybko mieszamy aż mąka połączy się z owocami i powstanie gęsta masa.
- Ciasto wyciągamy z lodówki, większą część rozkładamy na blaszce, wykładamy na to masę jabłkowo - jagodową i ją wyrównujemy. Na wierzch rozkruszamy pozostałe ciasto.
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C, przez około 40 minut. Kiedy ciasto ładnie się zarumieni temperaturę zmniejszamy.
- Ciasto studzimy.
- Zimną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.
- Ciasto jest smaczniejsze na drugi i trzeci dzień, przechowywane w lodówce przetrwa kilka dni o ile nie będzie zjedzone. Smacznego.
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńJak ciasto od babci <3
OdpowiedzUsuńDziękuję, babcine ciasta są zawsze chętnie zjadane, a to jest pyszne :)
Usuń