SKŁADNIKI :
- 200 g margaryny lub masła
- 250 g twarogu w kostce
- 100 g cukru
- 1 jajko
- 300 g mąki pszennej
- 200 g świeżych truskawek
- cukier puder do posypania
PRZYGOTOWANIE :
- Mąkę przesiać, twaróg rozkruszyć, zimne masło posiekać, dodać jajko, cukier i mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.
- Zimne ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka.
- Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry. Na każdym kółku układamy na jednej połówce owoce i składamy placek na pół, lekko je dociskając do truskawek.
- Ciastka wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C przez około 20 minut.
- Po upieczeniu i ostudzeniu obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.
ale urocze :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Kaśka
-------------
zapraszam do mnie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
to jajko w końcu dodajemy czy nie? :)
OdpowiedzUsuńDroga Pani napisałam wszystkie składniki czyli z jajkiem zagniatamy ciasto. Ale dla pewności postawiłam przepis. :)
UsuńBardzo smaczne. Ale więcej cukru! I dłużej piekłam
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowały, oczywiście cukru można dodac więcej jednak ja obficie je posypałam cukrem pudrem :) pozdrawiam.
Usuń