CIASTKA CAŁUSKI Z TRUSKAWKAMI

07.06.2016
data:post.title
Ciastka całuski robi się przeważnie z jabłkami, jednak dzisiaj u mnie odmiana i nadziałam je truskawkami. Wyszły lekko kruche, maślane i smaczne. Pyszne na drugi i trzeci dzień, wtedy są lekko wilgotne, polecam.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 200 g margaryny lub masła
  • 250 g twarogu w kostce
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 300 g mąki pszennej
  • 200 g świeżych truskawek
  • cukier puder do posypania
                                                                PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mąkę przesiać, twaróg rozkruszyć, zimne masło posiekać, dodać jajko, cukier i mąkę. Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto. W razie konieczności, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Ciasto chłodzimy w lodówce przez godzinę.
  2. Zimne ciasto rozwałkowujemy, podsypując je mąką, na około 4-5 mm grubości. Wykrawamy szklanką kółka. 
  3. Truskawki myjemy i oczyszczamy, następnie kroimy na plastry. Na każdym kółku układamy na jednej połówce owoce i składamy placek  na pół, lekko je dociskając do truskawek. 
  4. Ciastka wyłożyć na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 * C przez około 20 minut. 
  5. Po upieczeniu i ostudzeniu obficie posypujemy cukrem pudrem. Smacznego.


6 komentarzy

  1. ale urocze :)



    pozdrawiam,
    Kaśka
    -------------

    zapraszam do mnie
    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. to jajko w końcu dodajemy czy nie? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Pani napisałam wszystkie składniki czyli z jajkiem zagniatamy ciasto. Ale dla pewności postawiłam przepis. :)

      Usuń
  3. Bardzo smaczne. Ale więcej cukru! I dłużej piekłam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że smakowały, oczywiście cukru można dodac więcej jednak ja obficie je posypałam cukrem pudrem :) pozdrawiam.

      Usuń