SORBET TRUSKAWKOWO - MIĘTOWY

20 cze 2016
data:post.title
Sorbet owocowy smakuje zawsze, bez względu na pogodę a przygotować go można w domu. Dzisiaj podam przepis na przepyszny sorbet truskawkowo - miętowy i co najważniejsze bardzo prosty w przygotowaniu.


                                                                       SKŁADNIKI : 
  • 700 g świeżych truskawek
  • 180 g cukru, opcjonalnie 
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanej mięty
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 

Truskawki oczyszczamy, myjemy, przekładamy do naczynia blendera razem z cukrem i mięta. Cukier dodajemy opcjonalnie z zależności od słodkości truskawek. 
Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładka papkę. Przelewamy do dużego, plastikowego pojemnika z przykrywką. Mus odkładamy do zamrażarki, co dwie godziny należy go mieszać aby uzyskać konsystencję sorbetu. Kiedy lody mocno zgęstnieją nakładamy je do salaterek lub wafelków, dekorujemy miętą i podajemy. Smacznego. 




Prześlij komentarz