PIEROGI Z MŁODĄ KAPUSTĄ I BOCZKIEM

26.06.2016
data:post.title
Pierogi nadziane młodą kapustą i boczkiem można zaliczyć do pierogów letnich. Smaczne, pachnące koperkiem wzbogacone o boczek. Takie pierożki po ugotowaniu rozchodzą się migiem.

               
                                                                               Ciasto :
  • 350 g mąki puszystej Lubella, idealnej do pierogów 
  • 1/2 szklanki gorącej wody 
  • 3 łyżki oleju 
  • 1 jajko 
  • sól do smaku 
                                                                             Farsz : 
  • 1/2 główki młodej kapusty 
  • 1 marchew 
  • 250 ml bulionu 
  • 200 g wędzonego boczku, drobno pokrojonego
  • 1 cebula 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 łyżki oleju 
                                                                      Przygotowanie : 
  1. Składniki ciasta zagniatamy aż powstanie jednolite, zwarte ciasto na pierogi. W razie konieczności dosypujemy mąki lub dolewamy wody. Zawijamy je w folię i odkładamy na 15 minut aby odpoczęło.
  2.  Kapustę drobno szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut. Kapustę odcedzamy, studzimy i dokładnie wyciskamy z nadmiaru płynów. 
  3. Do kapusty dodajemy pokrojony koperek, czosnek i podpieczony na oleju boczek z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku. 
  4. Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i zlepiamy pierogi. 
  5. Gotujemy w osolonym wrzątku około 1 minuty po wypłynięciu. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą.
  6. Podajemy podpieczone na oleju z cebulką, lub polane masłem i posypane koperkiem. 



1 komentarz

  1. O jakie musza być pyszne!mam nadmiar kapusty,czyli czas na takie pierogi!:)

    OdpowiedzUsuń