Ciasto :
- 350 g mąki puszystej Lubella, idealnej do pierogów
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- sól do smaku
Farsz :
- 1/2 główki młodej kapusty
- 1 marchew
- 250 ml bulionu
- 200 g wędzonego boczku, drobno pokrojonego
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie :
- Składniki ciasta zagniatamy aż powstanie jednolite, zwarte ciasto na pierogi. W razie konieczności dosypujemy mąki lub dolewamy wody. Zawijamy je w folię i odkładamy na 15 minut aby odpoczęło.
- Kapustę drobno szatkujemy, marchew ścieramy na tarce, przekładamy do garnka, wlewamy bulion i gotujemy około 15 minut. Kapustę odcedzamy, studzimy i dokładnie wyciskamy z nadmiaru płynów.
- Do kapusty dodajemy pokrojony koperek, czosnek i podpieczony na oleju boczek z cebulą. Farsz doprawiamy do smaku.
- Ciasto na pierogi wałkujemy, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy ok. 1 łyżkę farszu i zlepiamy pierogi.
- Gotujemy w osolonym wrzątku około 1 minuty po wypłynięciu. Odcedzamy, płuczemy zimną wodą.
- Podajemy podpieczone na oleju z cebulką, lub polane masłem i posypane koperkiem.
O jakie musza być pyszne!mam nadmiar kapusty,czyli czas na takie pierogi!:)
OdpowiedzUsuń