SKŁADNIKI :
- 500 g mąki pszennej Wrocławskiej Lubella
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka ciepłej wody
- 4 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki cukru
- 3 ząbki czosnku
- 100 g żółtego, tartego sera
- oregano do posypania
- Drożdże rozkruszamy i mieszamy w wodzie aż się rozpuszczą.
- Do dużej miski wlewamy rozczyn, całą wodę, olej, następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i wyrabiamy elastyczne, dość gęstawe ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki lub dolewamy wody, ciasto nie powinno być mocno klejące.
- Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do ciasta i ponownie wyrabiamy.
- Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia i posypujemy po wierzchu oregano i tartym serem. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia,
- Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C.
- Kiedy bułki są ładnie wypieczone wyciągamy z piekarnika i studzimy. Smacznego.
Prześlij komentarz