BUŁKI Z OREGANO, CZOSNKIEM I SEREM

28.06.2016
data:post.title
Pyszne, pachnące jak pizzerinki bułki. Można je posmarować tylko masłem i zajadać, polecam.


                                                                        SKŁADNIKI :
  • 500 g  mąki pszennej Wrocławskiej Lubella 
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g żółtego, tartego sera
  • oregano do posypania
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Drożdże rozkruszamy i mieszamy w wodzie aż się rozpuszczą.
  2. Do dużej miski wlewamy rozczyn, całą wodę, olej, następnie wsypujemy mąkę, sól, cukier i wyrabiamy elastyczne, dość gęstawe ciasto. W razie konieczności dosypujemy mąki lub dolewamy wody, ciasto nie powinno być mocno klejące.
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do ciasta i ponownie wyrabiamy.
  4. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość.
  5. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką. Dzielimy na małe porcje i formujemy bułeczki. Układamy je na blaszce do pieczenia i posypujemy po wierzchu oregano i tartym serem. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia, 
  6. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C.
  7. Kiedy bułki są ładnie wypieczone wyciągamy z piekarnika i studzimy. Smacznego.



Prześlij komentarz