SKŁADNIKI :
- 500 ml mleka
- 5 żółtek
- 200 ml śmietany 30%
- 1 cukier waniliowy
- 20 dkg cukru ( ja dałam 3 łyżki )
- 2 duże łyżki żelatyny
- okrągłe biszkopty około 15 sztuk
- poziomki ( mogą być również inne owoce )
- forma na muffinki lub małe salaterki
- słodka herbata do namoczenia
KREM POZIOMKOWY :
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 cukier waniliowy
- 150 g poziomek
- 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody
PRZYGOTOWANIE :
- Żółtka z cukrami ucieramy mikserem na kogiel-mogiel. Dalej ubijają wlewamy ciepłe mleko.
- Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, studzimy.
- Następnie 200 ml śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy ją do masy z jajek. Dalej miksując wlewamy żelatynę. Krem odkładamy na 15 minut do lodówki.
- Formę na muffinki wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. na dno kładziemy po jednym biszkopcie, następnie je namaczamy każdy 1 łyżką herbaty.
- Do foremek rozlewamy lekko zastygający już krem.
- Odkładamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego zastygnięcia.
- Część owoców miksujemy blenderem, 200 ml śmietany ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, dodajemy owoce, rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy. Krem odkładamy do lodówki na 15 minut aż zastygnie.
- Deserki wyjmujemy z foremek, odrywamy folię, układamy je na talerzach. Krem poziomkowy nakładamy do szprycy i ozdobnie dekorujemy.
- Posypujemy poziomkami lub innymi owocami. Smacznego.
- Krem bawarski przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjmujemy. Można posypać cukrem pudrem.
Jejku jak to pysznie wygląda, pojadłabym.
OdpowiedzUsuń