KREM BAWARSKI Z POZIOMKAMI

24 cze 2016
data:post.title
Rewelacyjny krem bawarski jest w smaku i konsystencji podobny do deseru Panna Cotta. Deser jest przepyszny, kremowy, delikatny, puszysty i słodki. Podaje się go przeważnie ze świeżymi owocami lub musem owocowym.


                                                                     SKŁADNIKI : 
  • 500 ml mleka
  • 5 żółtek
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 dkg cukru ( ja dałam 3 łyżki )
  • 2 duże łyżki żelatyny
  • okrągłe biszkopty około 15 sztuk 
  • poziomki ( mogą być również inne owoce ) 
  • forma na muffinki lub małe salaterki
  • słodka herbata do namoczenia
                                                           KREM    POZIOMKOWY : 
  • 200 ml śmietany 30 %
  • 1 cukier waniliowy
  • 150 g poziomek
  • 1 łyżeczka żelatyny rozpuszczona w odrobinie wody
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Żółtka z cukrami ucieramy mikserem na kogiel-mogiel. Dalej ubijają wlewamy ciepłe mleko.
  2. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklance gorącej wody, studzimy.
  3. Następnie 200 ml śmietany ubijamy na sztywno i dodajemy ją do masy z  jajek. Dalej miksując wlewamy żelatynę. Krem odkładamy na 15 minut do lodówki.
  4. Formę na muffinki wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. na dno kładziemy po jednym biszkopcie, następnie je namaczamy każdy 1 łyżką herbaty.
  5. Do foremek rozlewamy lekko zastygający już krem.
  6. Odkładamy do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego zastygnięcia.
  7. Część owoców miksujemy blenderem, 200 ml śmietany ubijamy z cukrem waniliowym na sztywno, dodajemy owoce, rozpuszczoną żelatynę i ponownie mieszamy. Krem odkładamy do lodówki na 15 minut aż zastygnie. 
  8. Deserki wyjmujemy z foremek, odrywamy folię, układamy je na talerzach. Krem poziomkowy nakładamy do szprycy i ozdobnie dekorujemy.
  9. Posypujemy  poziomkami lub innymi owocami. Smacznego.
  10. Krem bawarski przechowujemy w lodówce, przed podaniem wyjmujemy. Można posypać cukrem pudrem. 






1 komentarz