ZUPA Z SOCZEWICY I SERA

20.06.2016
data:post.title
Soczewica jest jedną z najzdrowszych roślin strączkowych. Można z niej przygotować bardzo bogaty repertuar dań. Dzisiaj przygotowałam zupę z dodatkiem świeżych warzyw. Wprawdzie można ją przygotować z różnymi składnikami jak wędzonki, mięsa, sery lub tylko warzywa. Ja dodałam jeszcze kabanosy i ser. Zupa wyszła bardzo smaczna i bardzo pożywna. Polecam.


                                                                        Składniki :
  • 1 szklanka umytej, czerwonej soczewicy 
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler, por ) opcjonalnie
  • liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
  • sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku
  • szczypta imbiru, kminku i kolędy do smaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego 
  • 150 g kabanosów
  • 100 g serka gouda ( w kostce )
  • pęczek natki pietruszki
                                                                    Przygotowanie : 
  1. Soczewicę myjemy i moczymy w wodzie około 15 minut. 
  2. Jarzyny obieramy i kroimy w drobną kostkę a por w talarki. Przekładamy wszystko do garnka o grubym dnie, dodajemy masło i chwilkę prużymy, ciągle mieszając.
  3. Kolendrę i kminek ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę.
  4. Do jarzyn dodajemy soczewicę, wlewamy bulion, pokrojone kabanosy, dodajemy liść, ziele i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku. czosnkiem, solą, kminem, kolendrą i pieprzem.  Kiedy już znacznie zgęstnieje dodajemy pokrojony serek w kostkę. Chwilkę gotujemy ciągle mieszając. Zupę studzimy i podajemy posypaną natką pietruszki lub koperkiem. 

Prześlij komentarz