Składniki :
- 1 szklanka umytej, czerwonej soczewicy
 - 1 cebula
 - 2 łyżki masła
 - włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler, por ) opcjonalnie
 - liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
 - sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku
 - szczypta imbiru, kminku i kolędy do smaku
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 litry bulionu warzywnego
 - 150 g kabanosów
 - 100 g serka gouda ( w kostce )
 - pęczek natki pietruszki
 
                                                                    Przygotowanie : 
- Soczewicę myjemy i moczymy w wodzie około 15 minut.
 - Jarzyny obieramy i kroimy w drobną kostkę a por w talarki. Przekładamy wszystko do garnka o grubym dnie, dodajemy masło i chwilkę prużymy, ciągle mieszając.
 - Kolendrę i kminek ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę.
 - Do jarzyn dodajemy soczewicę, wlewamy bulion, pokrojone kabanosy, dodajemy liść, ziele i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku. czosnkiem, solą, kminem, kolendrą i pieprzem. Kiedy już znacznie zgęstnieje dodajemy pokrojony serek w kostkę. Chwilkę gotujemy ciągle mieszając. Zupę studzimy i podajemy posypaną natką pietruszki lub koperkiem.
 








Prześlij komentarz