Składniki :
- 1 szklanka umytej, czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- włoszczyzna ( marchew, pietruszka, seler, por ) opcjonalnie
- liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnkach
- sól, pieprz słodka i ostra papryka w proszku do smaku
- szczypta imbiru, kminku i kolędy do smaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 litry bulionu warzywnego
- 150 g kabanosów
- 100 g serka gouda ( w kostce )
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie :
- Soczewicę myjemy i moczymy w wodzie około 15 minut.
- Jarzyny obieramy i kroimy w drobną kostkę a por w talarki. Przekładamy wszystko do garnka o grubym dnie, dodajemy masło i chwilkę prużymy, ciągle mieszając.
- Kolendrę i kminek ucieramy w moździerzu, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Do jarzyn dodajemy soczewicę, wlewamy bulion, pokrojone kabanosy, dodajemy liść, ziele i pieprz. Gotujemy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie zupę doprawiamy do smaku. czosnkiem, solą, kminem, kolendrą i pieprzem. Kiedy już znacznie zgęstnieje dodajemy pokrojony serek w kostkę. Chwilkę gotujemy ciągle mieszając. Zupę studzimy i podajemy posypaną natką pietruszki lub koperkiem.
Prześlij komentarz