KOTLETY SCHABOWE W ZIOŁACH Z PIECZONYMI ZIEMNIACZKAMI I RZODKIEWKĄ

24.06.2016
data:post.title
Schabowe w ziołach to świetna alternatywa dla zwykłego schabowego w panierce, której na prawdę warto spróbować. Schabowe są smaczne, pachnące ziołami a podane z pieczonymi ziemniaczkami smakują rewelacyjnie.


                                                                     SKŁADNIKI : 

  • 5 kotletów schabowych
  • 2 ząbki czosnku
  • świeże zioła ; natka pietruszki, koperek, tymianek, odrobina mięty  
  • 1 jajko
  • sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku
  • olej do smażenia 
                                                                     ZIEMNIAKI : 
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • pęczek kolorowych rzodkiewek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • olej 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ziemniaki oczyszczamy, myjemy i gotujemy na parze na półmiękko. Studzimy i kroimy w talarki oraz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy ziemniaczki z pokrojonymi na kawałki rzodkiewkami, polewamy całość olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas danie mieszając.
  2. Kotlety schabowe rozbijamy, (zioła siekamy tyle ile będzie potrzebne do obtoczenia mięsa ) doprawiamy mięso do smaku solą, czosnkiem,pieprzem i papryką. Jajka roztrzepujemy maczamy w nich kotlety i obtaczamy każdy kawałek mięsa w ziołach. 
  3. Na oleju podpiekamy mięso 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy do naczynia z upieczonymi ziemniaczkami. Zapiekamy jeszcze 10 minut, kotlety można posypac serem przed zapiekaniem. 
  4. Nakładamy porcje na talerze, podajemy z świeżą surówka. 
  5. Smacznego.

Prześlij komentarz