SKŁADNIKI :
- 5 kotletów schabowych
- 2 ząbki czosnku
- świeże zioła ; natka pietruszki, koperek, tymianek, odrobina mięty
- 1 jajko
- sól, pieprz słodka i ostra papryka do smaku
- olej do smażenia
ZIEMNIAKI :
- 1 kg młodych ziemniaków
- pęczek kolorowych rzodkiewek
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- olej
PRZYGOTOWANIE :
- Ziemniaki oczyszczamy, myjemy i gotujemy na parze na półmiękko. Studzimy i kroimy w talarki oraz doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, przekładamy ziemniaczki z pokrojonymi na kawałki rzodkiewkami, polewamy całość olejem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 30 minut, co jakiś czas danie mieszając.
- Kotlety schabowe rozbijamy, (zioła siekamy tyle ile będzie potrzebne do obtoczenia mięsa ) doprawiamy mięso do smaku solą, czosnkiem,pieprzem i papryką. Jajka roztrzepujemy maczamy w nich kotlety i obtaczamy każdy kawałek mięsa w ziołach.
- Na oleju podpiekamy mięso 2-3 minuty z każdej strony i przekładamy do naczynia z upieczonymi ziemniaczkami. Zapiekamy jeszcze 10 minut, kotlety można posypac serem przed zapiekaniem.
- Nakładamy porcje na talerze, podajemy z świeżą surówka.
- Smacznego.
Prześlij komentarz