MIĘTOWO - CZOSNKOWE POLĘDWICZKI Z GRILLA

10.06.2016
data:post.title
Dzisiaj pomysł na szaszłyki z polędwiczek. Mięso zawinięte w boczek, z dodatkiem cukinii, o lekkim posmaku czosnku, mięty i bazylii. Szaszłyki są idealne na imprezę lub efektowny obiad, podane z surówką i ulubionym sosem są rewelacyjne.


                                                                   SKŁADNIKI : 
  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 10-12 plastrów cienkiego boczku
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • kilka listków bazylii
  • 2 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz ostra i słodka papryka w proszku do smaku
  • 2 młode, małe cukinie
                                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Polędwiczki myjemy, osuszamy, tniemy na grube plastry. Nacieramy przyprawami, oliwą, miętą i czosnkiem. Odkładamy mięso na 10-15 minut aby przeszło. 
  2. Cukinię kroimy na plastry, solimy i polewamy oliwą.
  3. Na każdy kawałek polędwiczki kładziemy listek bazylii, zawijamy plastrem boczku i nabijamy naprzemiennie z cukinią, na patyczki do szaszłyków.
  4. Szaszłyki grillujemy na rozgrzanym grillu, około 15 minut, obracając co jakiś czas i skrapiając oliwą. Podajemy z sałata i salsą z pomidorów. Smacznego. 



Prześlij komentarz