GRILLOWANA KUKURYDZA

16.08.2013
data:post.title
Taką kukurydzę chętnie zjadamy, pyszna i soczysta z dodatkiem aromatycznego masła smakuje wybornie. Nie trzeba nikogo zachęcać aby ją spróbował bo bardzo szybko znika ze stołu.


                                                               SKŁADNIKI :
  • 4-6 kolby kukurydzy 
  • 100 g miękkiego masła
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • pokrojona kolendra 
  • 3 łyżki cukru 
  • sól
  • pieprz
  • odrobina pieprzu cayenne
                                                        PRZYGOTOWANIE : 

Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody, wsypujemy cukier, zagotowujemy, wkładamy ostrożnie obrane kukurydze (dodatek cukru sprawi że kukurydza będzie miękka i szybciej się ugotuje).Gotujemy 20 minut.
Masło ucieramy z sokiem z limonki, czosnkiem, kolendrą i przyprawami.
Ugotowaną kukurydzę nacieramy masłem, kładziemy na rozgrzanym grillu, pieczemy około 15 minut, obracając kolby kukurydzy aby przyrumieniły się z każdej strony.
Podajemy gorące,smacznego.



2 komentarze

  1. Jeśli uda mi się kupić kukurydzę to na pewno znajdzie się na dzisiejszym grillu. To też ulubione danie moich dzieci i wnuka :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeszcze w tym roku kukurydzy nie robiłam, super pomysł, kolejne pyszne danie ,kuchnia lidla, :)

    OdpowiedzUsuń