SKŁADNIKI :
- 4-6 kolby kukurydzy
- 100 g miękkiego masła
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- pokrojona kolendra
- 3 łyżki cukru
- sól
- pieprz
- odrobina pieprzu cayenne
Do dużego garnka wlewamy 4 litry wody, wsypujemy cukier, zagotowujemy, wkładamy ostrożnie obrane kukurydze (dodatek cukru sprawi że kukurydza będzie miękka i szybciej się ugotuje).Gotujemy 20 minut.
Masło ucieramy z sokiem z limonki, czosnkiem, kolendrą i przyprawami.
Ugotowaną kukurydzę nacieramy masłem, kładziemy na rozgrzanym grillu, pieczemy około 15 minut, obracając kolby kukurydzy aby przyrumieniły się z każdej strony.
Podajemy gorące,smacznego.
Jeśli uda mi się kupić kukurydzę to na pewno znajdzie się na dzisiejszym grillu. To też ulubione danie moich dzieci i wnuka :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Jeszcze w tym roku kukurydzy nie robiłam, super pomysł, kolejne pyszne danie ,kuchnia lidla, :)
OdpowiedzUsuń