CIASTO Z MALINAMI I BITĄ ŚMIETANĄ

10.08.2013
data:post.title
Sezon na maliny trwa więc pora na ciasto całkowicie malinowe.Biszkopt przełożony kremem malinowym a do tego świeże maliny i pyszne letnie ciasto gotowe.

                                     
                                                                   SKŁADNIKI:

  • biszkopt wcześniej upieczony, polecam przepis ; biszkopt-do-tortow-z-czterech-jaj
  • 600 ml śmietany 30 % 
  • 1 kg malin ( dwa opakowania)
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 cukry waniliowe 
  • 2 łyżki cukru 
                                                              PRZYGOTOWANIE :

  1. Gotowy biszkopt,kroimy  na dwie,równe połówki.
  2. Robimy herbatę z cytryną.
  3. Pierwszy blat ciasta układamy na talerzu lub paterze,nasączamy lekko  herbatą.
  4. Zimną śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia,wsypujemy cukry,ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na sztywno.Dalej ubijając,dolewamy rozpuszczoną żelatynę,mieszamy,wsypujemy 0.5 kg malin(wcześniej lekko je rozgniatając widelcem)dodajemy je do ubitej śmietany,łączymy składniki.Gotową masę odkładamy do lodówki na 10 minut aby lekko stężała.
  5. Na nasączony blat ciasta wykładamy częśc śmietany,wysypujemy kilka malin.
  6. Układamy następny blat ciasta,nasączamy herbatą,wykładamy resztę  masy śmietanowej,równomiernie ją rozprowadzając również po bokach.
  7. Wierzch ciasta dekorujemy pozostałymi malinami.
  8. Ciasto przechowujemy w lodówce.
  9. Smacznego.



5 komentarzy

  1. Ale zjadłabym taki kawałek... narobiłaś mi apetytu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie ciasto a świetny torcik :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszna klasyka:) chętnie bym się skusiła na kawałek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie, u mnie już też malinki na ogródku, więc muszę wypróbować, śmietankę Pilos również kupuję, bardzo dobra :)

    OdpowiedzUsuń