SŁONECZNA TARTA BRZOSKWINIOWA

13.08.2013
data:post.title
Tarta brzoskwiniowa lub nektarynkowa posiada same zalety.Robi się ją szybko,smakuje pysznie i pięknie wygląda.


                                                              SKŁADNIKI : 
                              Ciasto kruche :

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • 70 g cukru pudru
  • szczypta proszku do pieczenia
                           Masa brzoskwiniowa :

  • 200 ml mleka 
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 cukier waniliowy 
  • 300 g brzoskwiń ( u mnie nektarynki )
  • cukier puder do posypania ciasta 
Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę.Ciasto zawijamy w folię i odkładamy do lodówki.
Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki,mielimy blenderem,dodajemy mleko,jajko,cukier i mąkę,dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy,podsypując mąk, na grubośc około 4-5 mm.Wykładamy nim formę do tarty(wcześniej naoliwioną),ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 *C,około 20 minut.Na tak podpieczony spód wylewamy masę brzoskwiniową,układamy kilka pokrojonych brzoskwiń w plastry i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-160 *C,na 25-30 minut.Gotową,ostudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy pozostałymi owocami.
Bardzo pyszne ciasto gotowe,polecam :)




6 komentarzy

  1. Uwielbiam tarty, taka brzoskwiniowa na pewno jest pyszna, ja również zaglądam do ,kuchni lidla, w tym tygodniu wypróbuję gofry na cieście drożdżowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super :) jutro napewno zrobie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fajnie. Szkoda, że nikt mi jej nie zrobi ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam na mój nowy Fanpage oraz na konkurs z super nagrodami. Pozdrawiam Agnieszka http://potravel.pl/2013/08/15/konkurs-konkurs/

    OdpowiedzUsuń