SKŁADNIKI :
Ciasto kruche :
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 2 żółtka
- 2 łyżki śmietany
- 70 g cukru pudru
- szczypta proszku do pieczenia
- 200 ml mleka
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 cukier waniliowy
- 300 g brzoskwiń ( u mnie nektarynki )
- cukier puder do posypania ciasta
Brzoskwinie kroimy na mniejsze kawałki,mielimy blenderem,dodajemy mleko,jajko,cukier i mąkę,dokładnie mieszamy.
Ciasto rozwałkowujemy,podsypując mąk, na grubośc około 4-5 mm.Wykładamy nim formę do tarty(wcześniej naoliwioną),ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 *C,około 20 minut.Na tak podpieczony spód wylewamy masę brzoskwiniową,układamy kilka pokrojonych brzoskwiń w plastry i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 150-160 *C,na 25-30 minut.Gotową,ostudzoną tartę posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy pozostałymi owocami.
Bardzo pyszne ciasto gotowe,polecam :)
Istna poezja :)
OdpowiedzUsuńpyszności !
OdpowiedzUsuńUwielbiam tarty, taka brzoskwiniowa na pewno jest pyszna, ja również zaglądam do ,kuchni lidla, w tym tygodniu wypróbuję gofry na cieście drożdżowym :)
OdpowiedzUsuńSuper :) jutro napewno zrobie
OdpowiedzUsuńWygląda fajnie. Szkoda, że nikt mi jej nie zrobi ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój nowy Fanpage oraz na konkurs z super nagrodami. Pozdrawiam Agnieszka http://potravel.pl/2013/08/15/konkurs-konkurs/
OdpowiedzUsuń