KONFITURA Z MALIN

13.08.2013
data:post.title
Konfitura malinowa to pyszny dodatek do gofrów, ciast, naleśników itp.
Sięgam po nie zwłaszcza zimową porą, wtedy najlepiej smakują również w herbatce.
Sposób wykonania jest na prawdę banalny, należy je tyko często mieszać aby nie przywarły do dna naczynia, natomiast smak domowej konfitury jest niezapomniany.


                                                                SKŁADNIKI : 
  • 2 kg świeżych malin 
  • 1,5 kg cukru 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
                                                       PRZYGOTOWANIE :

Cukier wsypujemy do garnka w którym będziemy gotować konfiturę, dodajemy maliny,lekko mieszamy, pozostawiamy na około 30 minut.
Kiedy maliny puszczą sok, zaczynamy gotować konfiturę, mieszamy co 5-10 minut, pamiętając że sok się redukuje a konfitura gęstnieje i coraz łatwiej przywiera do dna naczynia dlatego mieszamy ją coraz częściej.
Samo gotowanie zajmuje około 1 godziny w zależności jaki stopień gęstości chcemy uzyskać. Dla mnie wystarczającą gęstość uzyskuję op 1 godzinie, soki częściowo są zredukowane a konfitura jest już gęsta. Zakręcamy gaz.
Na koniec wlewamy sok z cytryny, podkreśli on kolor i smak. 
Do wcześniej umytych słoiczków nalewamy gorącą konfiturę i zakręcamy dekielki.
Tak przygotowane przetwory dodatkowo pasteryzuję w wodzie około 5 minut, licząc czas od momentu wrzenia wody.
Mamy teraz pewność że nasze maliny przetrwają nawet nie jeden rok :)
Smacznego.




2 komentarze

  1. Uwielbiam malinki, pyszna konfitura, czekam aż u mnie dojrzeją i też zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny szybki przepis:) mniam!!:)

    OdpowiedzUsuń