SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 3 szklanki mąki tortowej
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500-700 g brzoskwini
- 2 łyżki cukru
Brzoskwinie kroimy na pół,wyciągamy pestki,możemy również ściągnąć skórkę z owoców o ile się da.Przekładamy brzoskwinie do miseczki.
Jajka (żółto,białko) ucieramy mikserem z cukrem na puch.Następnie do masy dodajemy olej i jogurt,delikatnie mieszamy.Wsypujemy mąkę z proszkiem,łączymy składniki,dokładnie mieszamy.Wylewamy ciasto na blaszkę (o wymiarach 30-25)wyłożoną papierem do pieczenia,układamy na wierzchu owoce,posypujemy je cukrem i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 170-180 *C,około 40-45 minut.
Ciasto po ostygnięciu możemy jeszcze posypać cukrem pudrem,smacznego.
Cudowne takie ciasto musiało być ;)
OdpowiedzUsuńPyszne i pachnące,idealne do kawki :)
OdpowiedzUsuńMniam, też często robię jogurtowe albo na maślance, zrobiłam wczoraj tartę brzoskwiniową, którą robiłaś wg,kuchni lidla, naprawdę pyszna :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre i szybkie w wykonaniu , dziękuję za przepis ;)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, wczoraj upiekłam, już zniknęło pół blachy ;) Owoce ani trochę nie wpadły, miałam brzoskwinie z puszki, więc je dobrze osuszyłam papierem kuchennym i spody oprószyłam mąką. Rewelacyjny smak - polecam! Sama jeszcze nie raz upiekę :)
OdpowiedzUsuńMi również ono bardzo smakuje,dzisiaj robię z śliwkami :)
Usuńwłaśnie siedzi w piekarniku a żona liczy pozostałe minuty do końca B-)
OdpowiedzUsuńŻyczę smacznego :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCiasto niestety mi nie wyrosło :( to było pierwsze pieczenie w nowym piekarniku. Może muszę je przetestować najpierw. No nic, można wszystko zrzucić na nowy piekarnik 😂 ale w smaku pyszne!
OdpowiedzUsuń