Takie efektowne ciasteczka są idealne na przyjęcia.
SKŁADNIKI :
Delikatny biszkopt czekoladowy:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 3 łyzki oleju
- 1 łyżka ciemnego kakao
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C około 10-12 minut.
Jeszcze ciepły biszkopt wykładamy na blat,zdejmujemy papier do pieczenia i wycinamy szklanką kółka.
Mus czekoladowy :
- 200 ml śmietany 30 %
- 1 cukier waniliowy
- 1 usztywniacz do śmietany
- 50 g czekolady deserowej
Śliwki w syropie :
- 300 g śliwek węgierek
- 150 g cukru
- 150 ml wody
- 3 goździki
- szczypta cynamony,liść laurowy
Dodatkowo:
- 100 g czekolady
- folia aluminiowa
Na biszkoptowe kółka szprycujemy mus czekoladowy,układamy na nim wystudzone cząstki śliwek.Ciastka dekorujemy kawałkami czekolady.Przechowujemy je w lodówce.
Podajemy zimne.Smacznego.
Prawdziwe słodkie dzieła sztuki, gratuluję zdolności :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNo niezły ten deser. Sliwki uwielbiam!
OdpowiedzUsuńFantastyczny deser, wow :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, ładnie udekorowane, w Lidlu mają ładne śliwki, dziś skusiłam się na węgierki :)
OdpowiedzUsuńpycha!;) widziałam oryginalną wersję Lidla i też mnie kusił on, więc nie dziwię się, że zrobiłaś:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!
OdpowiedzUsuńcoś pięknego ;)
OdpowiedzUsuńlubię desery z dodatkiem śliwek, szczególnie takich lekko podduszonych lub karmelizowanych ;)
PS. U mnie mały konkurs w formie rozdania. Trzeba odpowiedzieć na jedno, krótkie pytanko. Zapraszam Cię serdecznie do wzięcia udziału ;)