PUSZYSTY I PYSZNY PLACEK Z JEŻYNAMI

31.08.2013
data:post.title
Ciasto z owocami zawsze świetnie smakuje i pięknie pachnie. Dzisiaj zrobiłam prosty a jak pyszny placek  z jeżynami, owoce możemy dodać dowolne np. borówki, maliny, truskawki. Przepis na to ciasto jest bardzo stary i często przewija się na blogach.


                                                        SKŁADNIKI

                                               CIASTO  KRUCHE :

  • 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej 
  • 250 g margaryny 
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 6 żółtek
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 500 g jeżyn lub borówek
                                        LEKKA PIANA WANILIOWA :

  • 6 białek 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 5 łyżek oleju

                                      Sposób przygotowania :

Składniki na kruche ciasto(oprócz kakao i owoców) przekładamy do miski,zagniatamy elastyczne ciasto.Dzielimy je na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4.Do większej części dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy ciasto.Formujemy dwa wałki,zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny.
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając wsypujemy cukier i cukier waniliowy,mieszamy około 2 minut,wlewamy olej,wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy.
Blaszkę o średnicy 30 / 24 wykładamy papierem do pieczenia.Zamarznięte ciasto kakaowe ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkładamy na dno blaszki,wylewamy na nie pianę,rozkładamy umyte owoce.Na jeżyny ścieramy drugą,jasną część ciasta,równomiernie rozsypujemy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 * C, na 50-55 minut.Placek bardzo ładnie rośnie jednak podczas studzenia lekko opadnie co jest naturalne przy pieczeniu ciast z pianą.
Pyszne,puszyste ciasto jest gotowe,smacznego.



Jeżyny 2013

10 komentarzy

  1. Bardzo lubię to ciasto,z jeżynami tez pyszne ,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna pianka wyrosła w połączeniu z jeżynami pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji JEŻYNY 2013! Podsumowanie już jutro na blogu Dolina smaków!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. Gdzie nie spojrzę tam kruche ciasto z pianką. Ale wiem, wiem, pyszne jest, bo sama robię ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam jeżyny, najbardziej prosto z krzaczka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudne ciasto, wygląda obłędnie !

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. Pycha ciacho, dziś też robię tylko z borówkami, ciasta z ,kuchni lidla, coraz smaczniejsze, już kilka wypróbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pięknie i mega smacznie się prezentuje! Z chęcią zjadłabym kawałek (lub dwa...);))

    OdpowiedzUsuń