SKŁADNIKI
CIASTO KRUCHE :
- 3 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 250 g margaryny
- 4 łyżki cukru pudru
- 6 żółtek
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 500 g jeżyn lub borówek
- 6 białek
- 1 szklanka cukru
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka soku z cytryny
- 5 łyżek oleju
Sposób przygotowania :
Składniki na kruche ciasto(oprócz kakao i owoców) przekładamy do miski,zagniatamy elastyczne ciasto.Dzielimy je na dwie części w proporcji 3/4 i 1/4.Do większej części dodajemy kakao i dokładnie zagniatamy ciasto.Formujemy dwa wałki,zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 1-2 godziny.
Białka ubijamy na sztywno,dalej ubijając wsypujemy cukier i cukier waniliowy,mieszamy około 2 minut,wlewamy olej,wsypujemy budynie i dokładnie mieszamy.
Blaszkę o średnicy 30 / 24 wykładamy papierem do pieczenia.Zamarznięte ciasto kakaowe ścieramy na tarce o dużych oczkach i rozkładamy na dno blaszki,wylewamy na nie pianę,rozkładamy umyte owoce.Na jeżyny ścieramy drugą,jasną część ciasta,równomiernie rozsypujemy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160-180 * C, na 50-55 minut.Placek bardzo ładnie rośnie jednak podczas studzenia lekko opadnie co jest naturalne przy pieczeniu ciast z pianą.
Pyszne,puszyste ciasto jest gotowe,smacznego.

Bardzo lubię to ciasto,z jeżynami tez pyszne ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPiękna pianka wyrosła w połączeniu z jeżynami pycha
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Dziękuję za dodanie przepisu do akcji JEŻYNY 2013! Podsumowanie już jutro na blogu Dolina smaków!!!
OdpowiedzUsuńGdzie nie spojrzę tam kruche ciasto z pianką. Ale wiem, wiem, pyszne jest, bo sama robię ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam jeżyny, najbardziej prosto z krzaczka :)
OdpowiedzUsuńcudne ciasto, wygląda obłędnie !
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuńPycha ciacho, dziś też robię tylko z borówkami, ciasta z ,kuchni lidla, coraz smaczniejsze, już kilka wypróbowałam :)
OdpowiedzUsuńPięknie i mega smacznie się prezentuje! Z chęcią zjadłabym kawałek (lub dwa...);))
OdpowiedzUsuń