PIECZONKI W KOCIOŁKU NA OGNISKU

25 sie 2013
data:post.title
Pieczonki to potrawa jednogarnkowa,pyszna i sycąca.Nie może w niej zabraknąć ziemniaków,boczki i cebuli,dodatek większej ilości warzyw wzbogaca smak dania.Przyprawy komponujemy według własnego smaku lub użyc tylko soli i pieprzu.Do przygotowania potrawy potrzebny jest garnek żeliwny,zamykany na śruby który umieszczamy w ognisku.Pieczonki robię raz w roku,przeważnie na pożegnanie lata.


                                                            SKŁADNIKI :
  • 1-2 kg ziemniaków 
  • 0,5 kg cebuli
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,5 kg pieczarek 
  • 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
  • 0,5 kg boczku wędzonego/parzonego
  •  2  kiełbasy zwyczajne
  • jedna,średnia główka kapusty 
  • jarzynka,pieprz,sól,przyprawa do ziemniaków,papryka słodka
  • kilka listków lubczyku
Ziemniaki,marchew,cebulę obieramy,myjemy i kroimy w centymetrową kostkę.Boczek i kiełbasę również kroimy w drobną kostkę.Pieczarki myjemy,czyścimy i szatkujemy.
Czysty i suchy garnek lekko nacieramy oliwą.Na dno układamy kilka liści kapusty,następnie układamy warstwy warzyw i mięsa posypując je lekko przyprawami.Liśćmi kapusty obkładamy cały garnek,najlepiej zrobić dwie warstwy.
Pierwsza warstwa : wsypujemy część ziemniaków,na to marchewka,następnie wsypujemy kiełbaskę,cebule,boczek,paprykę i pieczarki.Na górę układamy resztę ziemniaków i wędlin oraz listki lubczyku.Posypujemy przyprawami,kładziemy kilka liści kapusty i zakręcamy garnek.Nie dodaję bulionu aby warzywa się nie rozgotowały,potrawa jest i tak wystarczająco wilgotna.Garnek szczelnie zamykamy i wkładamy do rozpalonego wcześniej ogniska.Pieczmy w ogniu około 1,5 godziny,dokładając co jakiś czas drewno.
Zapach potrawy unoszący się nad ogniskiem oznacza że danie jest już gotowe.Garnek wyciągamy,czekamy 20-30 minut i otwieramy.Podajemy pyszne,sycące danie gorące.Smacznego






6 komentarzy

  1. Już żegnasz lato? Szkoda! Zaklinajmy je, żeby zostało trochę dłużej. Kociołek wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam dania gotowane na prawdziwym ogniu z ogniska lub pieca. Smak jest intensywniejszy, pełniejszy. Marzy mi się kociołek, po tym wpisie jeszcze bardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super! to musi być naprawdę smaczne i rozgrzewające danie.
    i kurcze... dawno nie byłam na ognisku;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Najśmieszniejsze jest to że w Jaworznie od XXX lat mówiono że tradycją są pieczone i z dziada pradziada przekazywali tradycyjny przepis na pieczone. A miasto Chrzanów che tymi pieczonymi rozsławić swoje miasto i tłumacząc że to oni 20 lat temu wymyślili potrawę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zakupiliśmy kociołek. W najbliższym czasie inauguracja. Uwielbiam. Nie mogę się doczekać.

    OdpowiedzUsuń