SKŁADNIKI :
- 1-2 kg ziemniaków
- 0,5 kg cebuli
- 0,5 kg marchewki
- 0,5 kg pieczarek
- 1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
- 0,5 kg boczku wędzonego/parzonego
- 2 kiełbasy zwyczajne
- jedna,średnia główka kapusty
- jarzynka,pieprz,sól,przyprawa do ziemniaków,papryka słodka
- kilka listków lubczyku
Czysty i suchy garnek lekko nacieramy oliwą.Na dno układamy kilka liści kapusty,następnie układamy warstwy warzyw i mięsa posypując je lekko przyprawami.Liśćmi kapusty obkładamy cały garnek,najlepiej zrobić dwie warstwy.
Pierwsza warstwa : wsypujemy część ziemniaków,na to marchewka,następnie wsypujemy kiełbaskę,cebule,boczek,paprykę i pieczarki.Na górę układamy resztę ziemniaków i wędlin oraz listki lubczyku.Posypujemy przyprawami,kładziemy kilka liści kapusty i zakręcamy garnek.Nie dodaję bulionu aby warzywa się nie rozgotowały,potrawa jest i tak wystarczająco wilgotna.Garnek szczelnie zamykamy i wkładamy do rozpalonego wcześniej ogniska.Pieczmy w ogniu około 1,5 godziny,dokładając co jakiś czas drewno.
Zapach potrawy unoszący się nad ogniskiem oznacza że danie jest już gotowe.Garnek wyciągamy,czekamy 20-30 minut i otwieramy.Podajemy pyszne,sycące danie gorące.Smacznego
Już żegnasz lato? Szkoda! Zaklinajmy je, żeby zostało trochę dłużej. Kociołek wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam dania gotowane na prawdziwym ogniu z ogniska lub pieca. Smak jest intensywniejszy, pełniejszy. Marzy mi się kociołek, po tym wpisie jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńSuper! to musi być naprawdę smaczne i rozgrzewające danie.
OdpowiedzUsuńi kurcze... dawno nie byłam na ognisku;)
Jedzenie super tylko z tym ogniem ostrożnie
UsuńNajśmieszniejsze jest to że w Jaworznie od XXX lat mówiono że tradycją są pieczone i z dziada pradziada przekazywali tradycyjny przepis na pieczone. A miasto Chrzanów che tymi pieczonymi rozsławić swoje miasto i tłumacząc że to oni 20 lat temu wymyślili potrawę.
OdpowiedzUsuńWłaśnie zakupiliśmy kociołek. W najbliższym czasie inauguracja. Uwielbiam. Nie mogę się doczekać.
OdpowiedzUsuń