BISZKOPT DO TORTÓW Z 4 JAJ

09.08.2013
data:post.title
Pięknie wyrośnięty biszkopt to podstawa wielu ciast z kremami. Przeważnie wysokie biszkopty robi się z sześciu jaj ale ja od wielu lat piekę wysoki biszkopt z czterech jaj. Ciasto bardzo szybko się przygotowuje a najważniejsze jest dobre ubicie całych jaj. Piekę go przeważnie w formie do tortów o ile to będzie ciasto tortowe, albo w podłużnej, mniejszej formie, również do ciast przekładanych.



                                               SKŁADNIKI : na tortownicę 24 cm,
                                               biszkopt ma wysokość  około 4 cm
  • 4 duże jajka (lub 5 małych)
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 czubiasta łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 cukier waniliowy 
                                                         PRZYGOTOWANIE :
  1. Całe jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej, sztywnej piany.
  2. Cały czas ubijając dolewamy olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
  3. Lekko mieszamy aby składniki się wymieszały i wlewamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą tortownicy.
  4. Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170 * C,wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.
  5. Gdy ciasto pięknie wyrośnie ja po 25 minutach zmniejszam temperaturę do 160 *C. Jednak z doświadczenia wiem że każdy piekarnik piecze inaczej więc nie każdy musi zmniejszać  temperaturę, ważne aby biszkopt zbytnio się nie spiekł.
  6. Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków (patyczek musi być  suchy po wyjęciu z biszkoptu) czy ciasto jest gotowe.
  7. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
  8. Wyciągamy ciasto, zimne kroimy na dwie równe części, każda ma 2 cm.
Smacznego.

7 komentarzy

  1. fajny przepis :) ja też już mam swój ulubiony przepis na biszkopt :)
    http://magicznezyciemarty.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Biszkopt charakteryzuje się tym, że nie dodaje się do niego tłuszczu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Tylko z 4? Fajnie, muszę spróbować. Akurat w weekend będę robiła tort :) Pozdrawiam serdecznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. A dlaczego mi nigdy nie wychodzi? Wypróbowałam wszystkie możliwe sposoby i zawsze wyjdzie taki cienki naleśnik na góra dwa cm. Rozpacz mnie ogarnia...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika i co najważniejsze musi być dobrze ubity :)

      Usuń
  5. Bardzo ładnie wyrasta biszkopt z tego przepisu, choć mógłby być mniej słodki. Ale poza tym super, bardzo puszysty.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do tego biszkopty możemy dodać trochę mniej cukru o ile przekładamy słodką masą lub dżemem,ja przeważnie robię mniej słodkie masy i ciasto smakuje rewelacyjnie :)

      Usuń