SKŁADNIKI : na tortownicę 24 cm,
biszkopt ma wysokość około 4 cm
- 4 duże jajka (lub 5 małych)
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 czubiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- Całe jajka wbijamy do wysokiej miski, wsypujemy cukier i cukier waniliowy, ubijamy na najwyższych obrotach do uzyskania puszystej, sztywnej piany.
- Cały czas ubijając dolewamy olej, chwilkę mieszamy, zmniejszamy obroty i wsypujemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia.
- Lekko mieszamy aby składniki się wymieszały i wlewamy do wysmarowanej oliwą i wysypanej bułką tartą tortownicy.
- Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 170 * C,wkładamy ciasto i pieczemy około 40 minut.
- Gdy ciasto pięknie wyrośnie ja po 25 minutach zmniejszam temperaturę do 160 *C. Jednak z doświadczenia wiem że każdy piekarnik piecze inaczej więc nie każdy musi zmniejszać temperaturę, ważne aby biszkopt zbytnio się nie spiekł.
- Po upływie tego czasu sprawdzamy patyczkiem do szaszłyków (patyczek musi być suchy po wyjęciu z biszkoptu) czy ciasto jest gotowe.
- Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Wyciągamy ciasto, zimne kroimy na dwie równe części, każda ma 2 cm.
Smacznego.
fajny przepis :) ja też już mam swój ulubiony przepis na biszkopt :)
OdpowiedzUsuńhttp://magicznezyciemarty.blogspot.com/
Biszkopt charakteryzuje się tym, że nie dodaje się do niego tłuszczu.
OdpowiedzUsuńTylko z 4? Fajnie, muszę spróbować. Akurat w weekend będę robiła tort :) Pozdrawiam serdecznie ;)
OdpowiedzUsuńA dlaczego mi nigdy nie wychodzi? Wypróbowałam wszystkie możliwe sposoby i zawsze wyjdzie taki cienki naleśnik na góra dwa cm. Rozpacz mnie ogarnia...
OdpowiedzUsuńBiszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika i co najważniejsze musi być dobrze ubity :)
UsuńBardzo ładnie wyrasta biszkopt z tego przepisu, choć mógłby być mniej słodki. Ale poza tym super, bardzo puszysty.
OdpowiedzUsuńDo tego biszkopty możemy dodać trochę mniej cukru o ile przekładamy słodką masą lub dżemem,ja przeważnie robię mniej słodkie masy i ciasto smakuje rewelacyjnie :)
Usuń