Pora n przetwory,dzisiaj dżem brzoskwiniowy z dodatkiem wanilii i cynamonu.Bardzo prosty w wykonaniu,bardzo pachnący i bardzo pyszny.
SKŁADNIKI :
- 1 kg brzoskwiń
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- odrobina cynamonu
Brzoskwinie,bardzo dojrzałe pozbawiamy pestek,możemy również ściągnąć skórkę o ile się da,dżem będzie wtedy jaśniejszy(ja gotowałam z skórkami).Przekładamy je do garnka z grubym dnem,gotujemy owoce aż puszczą sok.Dodajemy cukier,sok z cytryny,cukier waniliowy i cynamon.Gotujemy na małym ogniu,często mieszając aby dżem nie przywarł do dna garnka,aż brzoskwinie zaczną się rozpadać a soki się zredukują.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków,zakręcamy,pasteryzujemy je gotując w garnku z wodą,10 minut licząc czas od wrzenia wody.
Uwielbiam zimową porą otwierać słoiczki pełne słońca :) W tym roku robiłam dżem z moreli, jeśli starczy mi czasu to również przygotuję z brzoskwiń.
OdpowiedzUsuńJa akurat mam nadmiar brzoskwiń :) ale morelowy dżem również chętnie bym zrobiła,jest równie pyszny jak brzoskwiniowy :)
UsuńKolejny pyszny pomysł na konfitury, widziałam na,kuchni lidla, też brzoskwiniowy z wanilią, dodatkowo z cynamonem, chyba wypróbuję, pycha :)
OdpowiedzUsuńmusi być przepyszny :)
OdpowiedzUsuń