DŻEM BRZOSKWINIOWY Z NUTĄ WANILI

21 sie 2013
data:post.title
Pora n przetwory,dzisiaj dżem brzoskwiniowy z dodatkiem wanilii i cynamonu.Bardzo prosty w wykonaniu,bardzo pachnący i bardzo pyszny.


                                                                 SKŁADNIKI :
  • 1 kg brzoskwiń
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy 
  • odrobina cynamonu
Brzoskwinie,bardzo dojrzałe pozbawiamy pestek,możemy również ściągnąć skórkę o ile się da,dżem będzie wtedy jaśniejszy(ja gotowałam z skórkami).Przekładamy je do garnka z grubym dnem,gotujemy owoce aż puszczą sok.Dodajemy cukier,sok z cytryny,cukier waniliowy i cynamon.Gotujemy na małym ogniu,często mieszając aby dżem nie przywarł do dna garnka,aż brzoskwinie zaczną się rozpadać a soki się zredukują.
Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych  słoiczków,zakręcamy,pasteryzujemy je gotując w garnku z wodą,10 minut licząc czas od wrzenia wody.


4 komentarze

  1. Uwielbiam zimową porą otwierać słoiczki pełne słońca :) W tym roku robiłam dżem z moreli, jeśli starczy mi czasu to również przygotuję z brzoskwiń.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja akurat mam nadmiar brzoskwiń :) ale morelowy dżem również chętnie bym zrobiła,jest równie pyszny jak brzoskwiniowy :)

      Usuń
  2. Kolejny pyszny pomysł na konfitury, widziałam na,kuchni lidla, też brzoskwiniowy z wanilią, dodatkowo z cynamonem, chyba wypróbuję, pycha :)

    OdpowiedzUsuń