ARBUZOWE SZALEŃSTWO

05.08.2013
data:post.title
Zimny deserek pełen ulubionych owoców jest idealny na ciepłe dni,przepis właśnie na ten deser wydał mi się bardzo ciekawy.
Arbuz w formie słodkiej galaretki z dodatkiem jogurtu oraz ulubionych owoców to świetne zestawienie.


                                                         SKŁADNIKI : na 3-4 pucharki 
  • 700 -1000 g arbuza(po zmiksowaniu arbuza robi się o połowę mniej)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40 ml rumu (dodajemy jeżeli deser jedzą dorośli )
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny 
  • 1 jogurt naturalny 200 g 
  • 150 g borówek lub dowolnych owoców 
  • 1 łyżka cukru
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
Arbuza myjemy,następnie kroimy na mniejsze części,dwa plastry  zostawiamy do pokrojenia w kostkę,następnie wyjmujemy widelcem  wszystkie pestki.Miąższ arbuza miksujemy blenderem na gładką masę.Odlewamy część soku do szklanki,podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę,mieszamy.Wlewamy do masy arbuzowej,dosładzamy i łączymy z sokiem z cytryny i rumem.Przygotowaną mieszankę wlewamy na dno pucharków,wkładamy do lodówki na 1-2 godziny(do momentu ścięcia się galaretki ).
Na galaretkę nakładamy po dwie łyżki gęstego jogurtu,na to kładziemy resztę pokrojonego w kostkę arbuza i układamy kilka świeżych borówek lub dowolnych owoców,u mnie brzoskwinia,malinki i winogron.
Całość jeszcze schładzamy.Deser podajemy zimny.



4 komentarze

  1. bardzo fajny pomysł na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zajdłabym teraz taki pyszny deserek, w lidlu teraz owoce przecenione, może tez się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Typowo letni i pyszny deserek

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bajecznie i te kolorki, robiłam już kilka deserów z ,kuchni Lidla, wszystkie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń