POWIDŁA ŚLIWKOWE Z NUTĄ POMARAŃCZY I CYNAMONU

19.08.2013
data:post.title
Od dawna ciekawiły mnie słodkie przetwory o ciekawym smaku,gdzie mieszane są różne owoce lub przyprawy.Pierwszy przepis to powidła śliwkowe o lekkim posmaku pomarańczy i cynamonu.Powidła wyszły świetne a w dodatku szybko się ugotowały,z pewnością zjem gofry nim posmarowane :)
Przepis pochodzi : kuchnialidla.pl


                                                                       SKŁADNIKI : na 6 słoiczków

  • 2 kg polskich śliwek węgierek
  • 1 pomarańcza 
  • cynamon do smaku 
  • 1-2 szklanki cukru ( u mnie żelujący) 
                                                              PRZYGOTOWANIE :

Śliwki myjemy,drylujemy i przekładamy go garnka w którym będziemy gotować,najlepiej z grubym dnem,wsypujemy cukier.Z pomarańczy ścieramy (na drobnej tarce )skórkę,wrzucamy do śliwek i wlewamy sok z niej wyciśnięty.Całość zagotowujemy,zmniejszamy płomień i smażymy powidła około 1-2 godzin,często mieszając.Kiedy sok odparuje a powidła zgęstnieją doprawiamy je do smaku cynamonem.
Jeszcze gorące powidła nakładamy do wyparzonych słoiczków.Ranty słoików dokładnie wycieramy ,następnie zakręcamy nakrętkami.
Słoiczki z powidłami umieszczamy w garnku z wodą(po włożeniu słoików woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości).Gotujemy 10 minut licząc czas od momentu wrzenia wody.
Słoiki wyciągamy z garnka,odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.

Zapasy na zimę - I edycja 2013

5 komentarzy

  1. Muszę przyznać, że bardzo fajny przepis!

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie dodawałam do powideł żadnych cytrusów, ale sądzę, że to genialny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie pyszne, widziłam na ,kuchni lidla, różne przepisy na konfitury, fajny pomysł, ja chyba się skuszę na powidła z dodatkiem czekolady, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Powidła śliwkowe również zrobione! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Powidełka bym chętnie spróbowała :-)

    OdpowiedzUsuń