SKŁADNIKI :
- 1 kurczak
- 1 cytryna
- 3-5 ząbków czosnku
- 400 g marchwi
- 400 g pietruszki
- świeży tymianek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju + olej do podpieczenia mięsa
- sól,pieprz,zioła prowansalskie
Mięso podpiekamy na patelni na lekko rozgrzanym oleju.
Marchew,pietruszkę,cebulę obieramy i kroimy na pół w poprzek,układamy w naczyniu żaroodpornym skrapiając je sokiem z cytryny.Na warzywa układamy podpieczonego kurczaka,podlewamy niewielką ilością wody,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 *C przez 45-60 minut.
Po 20 minutach ściągamy folię aluminiową,czekamy aż soki odparują a mięso się podpiecze.
Mięso podajemy gorące z warzywami,ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego.
Idealne smaki dla moich kubków smakowych, ależ mi ślinka pociekła ;)
OdpowiedzUsuńwygląda naprawdę wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńtak soczyście..mmm
Pycha obiadek, wygląda super, też korzystam z przepisów ,kuchni lidla, teraz mają fajne pomysły na konfitury, właśnie dziś robię:)
OdpowiedzUsuńAleż to musi być aromatyczne :)
OdpowiedzUsuńLubię takie obiadki, z przepisów ,kuchni lidla, polecam również zapiekankę makaronową z mozzarellą, pycha :)
OdpowiedzUsuń