PIECZONY KURCZAK Z ZIOŁAMI PROWANSALSKIMI I CYTRYNĄ

27 sie 2013
data:post.title
Szybkie obiady to u mnie dania które,pojawiają się często w mojej kuchni.Mięso z kurczaka można przygotować   na wiele smacznych  sposobów.Dzisiaj wypróbowałam przepis na kurczaka z ziołami prowansalskimi i otartą skórką cytryny.Aromatyczne mięsko z ulubioną surówką smakuje rewelacyjnie.


                                                                    SKŁADNIKI :
  • 1 kurczak 
  • 1 cytryna
  • 3-5 ząbków czosnku
  • 400 g marchwi 
  • 400 g pietruszki 
  • świeży tymianek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju  +  olej do podpieczenia  mięsa
  • sól,pieprz,zioła prowansalskie
                                                                 PRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy i osuszamy.Porcjujemy na mniejsze kawałki.Czosnek drobno siekamy,skórkę z cytryny ścieramy na tarce.Świeży tymianek mieszamy z ziołami,czosnkiem i cytryną dolewając oliwę rozcieramy na desce do krojenia.Kawałki kurczaka przyprawiamy i nacieramy marynatą.Odstawiamy na 30 minut.
Mięso podpiekamy na patelni na lekko rozgrzanym oleju.
Marchew,pietruszkę,cebulę obieramy i kroimy na pół w poprzek,układamy w naczyniu żaroodpornym skrapiając je sokiem z cytryny.Na warzywa układamy podpieczonego kurczaka,podlewamy niewielką ilością wody,przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 *C przez 45-60  minut.
Po 20 minutach ściągamy folię aluminiową,czekamy aż soki odparują a mięso się podpiecze.
Mięso podajemy gorące z warzywami,ziemniakami i ulubioną surówką.
Smacznego.



5 komentarzy

  1. Idealne smaki dla moich kubków smakowych, ależ mi ślinka pociekła ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda naprawdę wspaniale ;)
    tak soczyście..mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha obiadek, wygląda super, też korzystam z przepisów ,kuchni lidla, teraz mają fajne pomysły na konfitury, właśnie dziś robię:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ to musi być aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie obiadki, z przepisów ,kuchni lidla, polecam również zapiekankę makaronową z mozzarellą, pycha :)

    OdpowiedzUsuń