KOTLETY Z CIECIERZYCY + FILMIK

27 maj 2019
data:post.title


Kotlety z ciecierzycy, zwane również falafel są głównie podawane w krajach arabskich jako zamiennik mięsa do kebaba. Są wyjątkowo smaczne, dobrze doprawione i chrupiące, idealne jako danie obiadowe i nie tylko. Kotlety przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik. 
Link do producenta -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota APLIKACJA FLAVIO


SKŁADNIKI : 

  • 2 słoiki ciecierzycy po 340 g 
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu 
  • kmin rzymski mielony do smaku
  • 1 płaska łyżeczka sodki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
                                                            PRZYGOTOWANIE : 
  1. Ciecierzycę należy odcedzić i wszystkie składniki ( oprócz jajka, mąki i sody ) przekładamy do dzbana robota. Następnie zaczynamy miksować 2 min. o 7 . Masa powinna być dobrze zblendowana. W razie konieczności mielimy ją do momentu aż będzie gładka. Do masy dodajemy mąkę, jajko i sodkę, chwilkę jeszcze miksujemy.
  2. Z masy formujemy małe, owalne kotleciki i obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto. 
  3. Kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie ryż i surówka. 
  4. Smacznego. 
                                  Zapraszam do obejrzenia filmiku i subsrybcji kanału ; 



 

Prześlij komentarz