Kotlety z ciecierzycy, zwane również falafel są głównie podawane w krajach arabskich jako zamiennik mięsa do kebaba. Są wyjątkowo smaczne, dobrze doprawione i chrupiące, idealne jako danie obiadowe i nie tylko. Kotlety przygotowałam w Thermomasterze II firmy Kalorik.
Link do producenta -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 2 słoiki ciecierzycy po 340 g
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu
- kmin rzymski mielony do smaku
- 1 płaska łyżeczka sodki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Ciecierzycę należy odcedzić i wszystkie składniki ( oprócz jajka, mąki i sody ) przekładamy do dzbana robota. Następnie zaczynamy miksować 2 min. o 7 . Masa powinna być dobrze zblendowana. W razie konieczności mielimy ją do momentu aż będzie gładka. Do masy dodajemy mąkę, jajko i sodkę, chwilkę jeszcze miksujemy.
- Z masy formujemy małe, owalne kotleciki i obtaczamy je w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto.
- Kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie ryż i surówka.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subsrybcji kanału ;
Prześlij komentarz