Salceson przygotowany w domu jest bardzo smaczny, wychodzi jego sporo, tak więc porcje można zmniejszyć. Jest zwarty, mięsny i rewelacyjny, osobiście za nim przepadam, polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 3 duże golonki z kością (około 3 - 4 kg )
- zalewa na 2 litr wody 100 g peklosoli
- 1 główka czosnku
- 4 liście laurowe , 3 ziela, kilka kulek pieprzu
- osłonki do salcesonu
PRZYPRAWY :
- 1 łyżka soli lub trochę więcej
- 1 łyżka z czubkiem żelatyny
- 2 łyżki majeranku
- 1 łyżka czosnku suszonego
- 1 łyżka kolendry mielonej
- 1 łyżka pieprzu
- 1 mała łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 mała łyżeczka ziela angielskiego, mielonego
- 1 mała łyżeczka kminu rzymskiego, mielonego
PRZYGOTOWANIE :
- Mięso z golonek oddzielamy od kości, kości odkładamy do lodówki, następnie mięso peklujemy. Do dużego kubka wsypujemy peklosól, wlewamy 1 szklankę wrzątku, dodajemy pokrojony czosnek z łuskami, liście, ziele i pieprz w ziarnkach, dokładnie mieszamy. Mięso umieszczamy w dużym garnku i zalewamy 2 litrami wody, wlewamy mieszankę z peklosolą. Całość odkładamy na 12-24 godziny do lodówki.
- Po peklowaniu mięso wyjmujemy z zalewy, przekładamy do dużego garnka lub szybkowaru, zalewamy wodą aż mięso będzie przykryta i gotujemy do miękkości, aż mięso będzie się rozpadać. Odcedzamy je i lekko studzimy. Skórki oddzielamy od mięsa. Większe kawałki mięsa kroimy a małe to i tak się już rozpadły. Skórki rozrywamy w palcach aż powstanie z nich gęsta masa.
- Wszystko teraz razem łączymy, wsypujemy również całe przyprawy, żelatynę i sól, salceson trzeba posolić aby sól była wyczuwalna. Dokładnie mieszamy i napełniamy osłonki, które zawiązujemy. Salcesony odkładamy do lodówki na 12 godzin.
- Następna czynność to parzenie salcesonu, przekładamy go do garnka w którym się zmieści i parzymy 1 godzinę w temperaturze 75 % C. Następnie salceson wyjmujemy, układamy na desce i po ostudzeniu odkładamy do lodówki aż całkowicie zastygnie.
- Jest już gotowy do jedzenia. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
pycha:)
OdpowiedzUsuńczy musi być ta osłonka, jesli szynkowar jej nie wymaga?
OdpowiedzUsuńPieknie wyglada,to napewno smak ma wspanialy,wczoraj dostalem szynkowar i zdecydowanie zajme sie tym przepisem.Pozdrawiam z Liverpoolu👍
OdpowiedzUsuńSuper przepis,skorzystałam 2 raz.Pychota.
OdpowiedzUsuńGdzie kupić osłonki robię w rękawie do pieczenia mięsa nigdzie nie ma w naszej miejscowości proszę o wiadomość
OdpowiedzUsuńCzy moge uzyc do nadziewania jelit wolowych
OdpowiedzUsuńCzy moge uzyc do nadziewania jelit wolowych
OdpowiedzUsuń