Pizzerinki to smaczne małe bułeczki w kształcie pizzy, pysznie nadziane. Smakują każdemu na ciepło i zimno. Przygotowałam je w Thermomasterze II firmy Kalorik.
Link do producenta -KALORIK
Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO
SKŁADNIKI :
- 550 g mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 100 ml wody
- 1 łyżeczka cukru
- 5 łyżek oleju
- 1 płaska łyżka soli
DODATKOWO :
- 400 g pieczarek + 4 łyżki oleju
- sól i 1 łyżeczka oregano
- 1 cebula
- 100 g tartego sera
- 1/2 puszka kukurydzy
- 100 g salami w plastrach
- 100 g szynki dowolnej
- ketchup do posmarowania
PRZYGOTOWANIE :
- Drożdże, mleko, olej i cukier przekładamy do dzbana robota i ogrzewamy (2 min. 30 % C/o 1 )
- Kiedy drożdże się rozpuszczą dodajemy do dzbana sól, wodę i mąkę. Dokładnie wyrabiamy ciasto. ( 2 min. o/4 ). Ciasto odkładamy do miski aby całkowicie wyrosło.
- Pieczarki i cebulę szatkujemy, dodajemy olej, sól i oregano.Podpiekamy aż płyny odparują.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Dzielimy na porcje ( u mnie 10 ) i rozwałkowujemy na placki, układamy je na blaszce wyłożonej papierem.
- Smarujemy po wierzchu ketchupem, rozkładamy salami, szynkę, podpieczone pieczarki, kukurydzę i tarty ser.
- Pizzerinki pozostawiamy na 10 minut aby podrosły.
- Pieczemy w nagrzany piekarniku do 190 % C, około 20 minut.
- Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz