Ucierane ciasto z rabarbarem, truskawkami i kruszonką to pyszne, wiosenne ciasto. Smaczna zwłaszcza jak upieczemy je na maśle. Mi osobiście ono smakuje i domownikom również. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 180 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
KRUSZONKA :
- 100 g masła
- 1/2 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki
- 500 g truskawek
- 300 g rabarbaru
PRZYGOTOWANIE :
- Rabarbar i truskawkami kroimy na kawałki, zasypujemy 2 łyżkami cukru i mieszamy, odkładamy na 30 minut.
- Masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajka, olejek waniliowy i wsypujemy stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia, dokładnie mieszamy. Ciasto rozkładamy do blaszki 25/30 cm, wyłożonej papierem.
- Kruszonka- wszystkie składniki przekładamy do miski i ręką ugniatamy aż powstanie kruszonka.
- Na ciasto wykładamy owoce, bez soku. na to rozsypujemy kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 40 minut.
- Ciasto po wyjęciu studzimy i podajemy, smacznego.
Zaraszamy do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
pyszne ciasto o smaku wiosny :)
OdpowiedzUsuń