Karkówka wieprzowa marynowana i do tego pyszne ziemniaczki zapiekane z czosnkiem i masłem, danie idealne na grilla. Pyszne, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1-2 kg karkówki wieprzowej
- 0.5 kg ziemniaków
- sól, pieprz, jarzynka do smaku
- 6 ząbków czosnku
- naturalne masło
MARYNATA :
- 1/4 szklanka oleju
- 2 łyżeczki musztardy
- 3 łyżki ostrego ketchupu
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka słodkiej papryki + ostra do smaku
- około 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 1 łyżka przyprawy do grilla
- Składniki marynaty wymieszać w miseczce. Karczek pokroić na plastry, natrzeć je marynatą z każdej strony i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
- Ziemniaki kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem i jarzynką, mieszamy. Następnie dodajemy do nich pokrojony czosnek. Na folię aluminiową nakładamy porcję ziemniaków dodajemy po łyżeczce masła i zawijamy szczelnie sakiewki.
- Na rozgrzanym grillu, grilujemy karczek i układamy sakiewki z ziemniakami.
- Mięso ściągamy jak będzie dobrze wypieczone i miękkie, szybko się griluje bo marynata je zmiękcza. Natomiast ziemniaczki trzymamy aż będą miękkie.
- Danie jest bardzo smaczne, polecam.
Prześlij komentarz