EXPRESOWY SERNIK, PUSZYSTY I SMACZNY + FILMIK

25 maj 2019
data:post.title
Sernik to przepyszne ciasto, w dodatku łatwe w przygotowaniu. Dzisiaj przepis dla zabieganych, czyli szybkie w przygotowaniu ciasto. Upiekłam go na herbatnikach oraz polałam czekoladą i posypałam kokosem. Wyszedł bardzo smaczny, polecam. 


    SKŁADNIKI : 
  • 200 g herbatników maślanych 
  • 1 kg sera wiaderkowego, dowolnego lub smakowego
  • 5 jajek 
  • 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czekolada + 4 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe do posypania 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Herbatniki rozkładamy na dnie blaszki ( 25/30 cm ). 
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukry, chwilę ucieramy. Dodajemy cały ser i wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy. Ser wylewamy na herbatniki i pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg lub góra dół. Gdyby zaczęło się przypiekać temperaturę zmniejszamy na 170 %. 
  3. Ciasto po upieczeniu studzimy. 
  4. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce 1 minutę, mieszamy aż składniki się połączą. Czekoladę wylewamy na sernik, równo rozsmarowujemy i posypujemy kokosem. 
  5. Ciasto chłodzimy, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego. 
                              Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

5 komentarzy

  1. Witam zamiast budyniow mozna użyć mąkę ziemniaczaną i ile dodac tej maki ziemniaczanej do sernika? Przepis mi się podoba. Dziekuje pozrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki dodajemy tyle aby zastąpić budyń ; 2 łyżki mąki ziemniacznej z małym czubkiem

      Usuń
    2. Witam bardzo dziekuje za odp. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłam ciekawa przepisu, robi się dość szybko jak na sernik ale mnie wyszedł ugotowany, konsystencja budynku nie sernika, bardzo opadl, nie do powtórzenia.

    OdpowiedzUsuń