Sernik to przepyszne ciasto, w dodatku łatwe w przygotowaniu. Dzisiaj przepis dla zabieganych, czyli szybkie w przygotowaniu ciasto. Upiekłam go na herbatnikach oraz polałam czekoladą i posypałam kokosem. Wyszedł bardzo smaczny, polecam.
SKŁADNIKI :
- 200 g herbatników maślanych
- 1 kg sera wiaderkowego, dowolnego lub smakowego
- 5 jajek
- 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 czekolada + 4 łyżki mleka
- wiórki kokosowe do posypania
- Herbatniki rozkładamy na dnie blaszki ( 25/30 cm ).
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukry, chwilę ucieramy. Dodajemy cały ser i wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy. Ser wylewamy na herbatniki i pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg lub góra dół. Gdyby zaczęło się przypiekać temperaturę zmniejszamy na 170 %.
- Ciasto po upieczeniu studzimy.
- Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce 1 minutę, mieszamy aż składniki się połączą. Czekoladę wylewamy na sernik, równo rozsmarowujemy i posypujemy kokosem.
- Ciasto chłodzimy, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Witam zamiast budyniow mozna użyć mąkę ziemniaczaną i ile dodac tej maki ziemniaczanej do sernika? Przepis mi się podoba. Dziekuje pozrawiam
OdpowiedzUsuńMąki dodajemy tyle aby zastąpić budyń ; 2 łyżki mąki ziemniacznej z małym czubkiem
UsuńWitam bardzo dziekuje za odp. Pozdrawiam
UsuńSernik wkładamy do nagrzanego piekarnika?
OdpowiedzUsuńByłam ciekawa przepisu, robi się dość szybko jak na sernik ale mnie wyszedł ugotowany, konsystencja budynku nie sernika, bardzo opadl, nie do powtórzenia.
OdpowiedzUsuńWyglada pysznie.nie mam blaszki w tym wymiarze... czy lepiej zrobic w tortownicy, czy w naczyniu zaroodpornym
OdpowiedzUsuńRobiłem sernik Marioli przepis niby proste ale opadł i jestem zawiedziony pytanie. Dla czego bo jest tak prosty i smaczny ,pozdrawiam Marjole i przygotowuje się do mięs wsloikach .
OdpowiedzUsuńRobiłam sernik na święta. Bardzo prosty i smaczny. Wszystkim bardzo smakowalo. Jedynie co to zamiar 45 minut trzymałam półtora godziny. Pozdrawiam serdecznie na sylwestra wybrobuje sernik z brzoskwiniami :)
OdpowiedzUsuńTen sernik jest tak prosty ze moje dzieci go pieką i zawsze wychodzi pyszny i puszysty😀
OdpowiedzUsuńCzy można zrobić z podwójnej porcji w większej blaszce? Czy wtedy herbatniki nie pójdą do góry?
OdpowiedzUsuńMój wyszedł jakiś zbity zamiast puszysty, nie wiem co zrobiłam nie tak, może dlatego, że piekłam jakąś godzinę zamiast 45 min, ale był bardzo blady po 45min.
OdpowiedzUsuń