EXPRESOWY SERNIK, PUSZYSTY I SMACZNY + FILMIK

25 maj 2019
data:post.title
Sernik to przepyszne ciasto, w dodatku łatwe w przygotowaniu. Dzisiaj przepis dla zabieganych, czyli szybkie w przygotowaniu ciasto. Upiekłam go na herbatnikach oraz polałam czekoladą i posypałam kokosem. Wyszedł bardzo smaczny, polecam. 


    SKŁADNIKI : 
  • 200 g herbatników maślanych 
  • 1 kg sera wiaderkowego, dowolnego lub smakowego
  • 5 jajek 
  • 2 budynie waniliowe po 40 g bez cukru
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 czekolada + 4 łyżki mleka
  • wiórki kokosowe do posypania 
                                                                 PRZYGOTOWANIE : 
  1. Herbatniki rozkładamy na dnie blaszki ( 25/30 cm ). 
  2. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy żółtka i cukry, chwilę ucieramy. Dodajemy cały ser i wsypujemy budynie, dokładnie mieszamy. Ser wylewamy na herbatniki i pieczemy w piekarniku około 45 minut w temperaturze 180 % C, termoobieg lub góra dół. Gdyby zaczęło się przypiekać temperaturę zmniejszamy na 170 %. 
  3. Ciasto po upieczeniu studzimy. 
  4. Czekoladę łamiemy na kawałki, wlewamy mleko i podgrzewamy w mikrofalówce 1 minutę, mieszamy aż składniki się połączą. Czekoladę wylewamy na sernik, równo rozsmarowujemy i posypujemy kokosem. 
  5. Ciasto chłodzimy, kroimy na kawałki i podajemy. Smacznego. 
                              Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 


 

11 komentarzy

  1. Witam zamiast budyniow mozna użyć mąkę ziemniaczaną i ile dodac tej maki ziemniaczanej do sernika? Przepis mi się podoba. Dziekuje pozrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mąki dodajemy tyle aby zastąpić budyń ; 2 łyżki mąki ziemniacznej z małym czubkiem

      Usuń
    2. Witam bardzo dziekuje za odp. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika?

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłam ciekawa przepisu, robi się dość szybko jak na sernik ale mnie wyszedł ugotowany, konsystencja budynku nie sernika, bardzo opadl, nie do powtórzenia.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada pysznie.nie mam blaszki w tym wymiarze... czy lepiej zrobic w tortownicy, czy w naczyniu zaroodpornym

    OdpowiedzUsuń
  5. Robiłem sernik Marioli przepis niby proste ale opadł i jestem zawiedziony pytanie. Dla czego bo jest tak prosty i smaczny ,pozdrawiam Marjole i przygotowuje się do mięs wsloikach .

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam sernik na święta. Bardzo prosty i smaczny. Wszystkim bardzo smakowalo. Jedynie co to zamiar 45 minut trzymałam półtora godziny. Pozdrawiam serdecznie na sylwestra wybrobuje sernik z brzoskwiniami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ten sernik jest tak prosty ze moje dzieci go pieką i zawsze wychodzi pyszny i puszysty😀

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy można zrobić z podwójnej porcji w większej blaszce? Czy wtedy herbatniki nie pójdą do góry?

    OdpowiedzUsuń
  9. Mój wyszedł jakiś zbity zamiast puszysty, nie wiem co zrobiłam nie tak, może dlatego, że piekłam jakąś godzinę zamiast 45 min, ale był bardzo blady po 45min.

    OdpowiedzUsuń