Dzisiaj przepis na pyszny i kremowy serniczek z białą czekoladą w środku. Łatwy w przygotowaniu i smaczny. Polecam
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 5 jajek
- 2 białe czekolady po 100 g
- 1 cukier waniliowy lub olejek
- 3/4 szklanki cukru
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 ml śmietany 30 %
SPÓD :
- 300 g ciastek zbożowych
- 50 g masła
POLEWA :
- 100 białej czekolady + 3- 5 łyżek mleka
- 2 łyżki z czubkiem mascarpone
- owoce do dekoracji
PRZYGOTOWANIE :
- SPÓD-Ciastka mielimy mikserem lub drobno rozgniatamy. Masło rozpuszczamy i wlewamy do ciastek i ugniatamy. Tortownicę o średnicy 24 cm. wykładamy papierem i równo je rozprowadzamy, lekko dociskając.
- SER - w rondelku podgrzewamy białą czekoladę ze śmietanką, do momentu aż czekolady się rozpuszczą. Masę studzimy.
- Żółtka ucieramy z cukrami, następnie wlewamy biała, i dalej miksując dodajemy czekolady i mąkę ziemniaczaną.
- Masę serową wylewamy na przygotowany spód i pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160-170 % C. Do piekarnika wkładamy pojemnik z wodą aby zapewnić ciastu wilgoć.
- Ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach. Kiedy sernik ostygnie chłodzimy go w lodówce 2-3 godziny.
Zapraszam do obejrzena filmiku i subskrybcji kanału ;
Mogę zamiast sera z wiaderka użyć zwykłego białego sera zmielonego?
OdpowiedzUsuń