Ciasto jak arbuz to nic innego jak pyszny biszkopt ze szpinakiem, przełożony masą z bitej śmietany i mascarpone oraz galaretką. Bardzo smaczne i efektowne. cieszy oczy i podniebienie :) polecam przepis.
BISZKOPT :
- 200 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 garście szpinaku
- 1/2 szklanka oleju
- 1/2 szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 ml śmietany 30 %
- 125 g mascarpone
- 1 łyżka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 płaska łyżka żelatyny rozpuszczona we wrzątku i ostudzona
- 2 galaretki truskawkowe
- garść jagód lub borówek
- Szpinak należy zmielić na papkę, najlepiej blenderem. Do szpinaku wlewamy olej i on lepiej się mieli.
- Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodajemy żółtka, cukier, chwilkę miksujemy. Dodajemy cały szpinak z olejem, mieszamy i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy w tortownicy o średnicy 24 cm, w temperaturze około 180 % C, przez 30 minut. Studzimy go i ścinamy górę gdyby była zbyt wypukła.
- Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wrzątku, mieszamy i odkładamy do lekkiego stężenia.
- Zimną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrami, następnie dodajemy mascarpone, mieszamy i wlewamy rozpuszczoną, ostudzoną żelatynę. Szybko miksujemy.
- Biszkopt umieszczamy w tortownicy, nasączamy go herbatką, na to rozkładamy śmietanę oraz rozsypujemy po wierzchu jagody lub borówki, ciasto chwilę chłodzimy. Po około 1 godzinie wylewamy tężejącą galaretkę i ponownie chłodzimy.
- Ciasto wyjmujemy z tortownicy, kroimy i podajemy.
Ciasto wygląda obłędnie :) Pewnie tak samo smakuje :)
OdpowiedzUsuń