- Dzisiaj upiekłam babkę marmurkową z wiśniami, jest łatwa w przygotowaniu i smaczna. Polecam przepis.
SKŁADNIKI :
- 5 jajek
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 200 g masła, rozpuszczonego
- 2 szklanki mąki peszennej ( szklanka ma pojemność 250 ml )
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ciemnego kakao
- 1 szklanka wiśni ( mogą być z kąpotu lub mrożone )
PRZYGOTOWANIE :
- Do misy robota przełożyłam 5 białek. Dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywno.
- Do ubitych białek dodaję cukier i dalej będę ubijać, następnie dodam również żółtka do tego dwie łyżeczki cukru z wanili i ucieram. Dalej miksując do babki wleję jedną kostkę masła rozpuszczoną i ostudzoną, teraz wsypuję dwie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 szklanki mąki (szklanka ma pojemność 250 ml ),mieszamy.
- Forme na babkę wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą, wylewam do niej większą część ciasta.
- Do pozostałego ciasta dodaję kakao, na jasne ciasto już rozkładam wiśnie, do ciasta potrzebuję szklankę wiśni u mnie wiśnie z kompotu, wydrylowane.
- Tak więc część wiśni już tu rozłożyłam do pozostałego ciasta wsypuję kakao i teraz ciemne ciasto rozkładamy na jasne.
- Na to rozkładam pozostałe wiśnie.
- Babkę piekę 40 minut w temperaturze 170 stopni, funkcja termoobieg, gdybyśmy piekli na funkcję góra dół temperaturę można zwiększyć do 180 stopni.
- Po 40 minutach babka się upiekła, studziłam ją w lekko uchylonym piekarniku, kiedy już ostygła wyciągłam ją i teraz możemy wyłożyć ją z formy.
- Wspaniała babeczkę niech ona jeszcze ostygnie piękna, babka już ostygła.
- Tak więc można ją pokroić, cudowna babeczka wspaniała .
- Ależ zapach babka bardzo ładnie się piecze, pięknie wygląda.Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Pani Mariolu, jakiej średnicy jest Pani forma na babkę? Ja mam w domu formę 21cm i zastanawiam się, czy nie będzie za mała.
OdpowiedzUsuń