SERNIK CZEKOLADOWY IZAURA

28.09.2016
data:post.title
Sernik czekoladowy to jedno z pyszniejszych ciast. Pyszny, ciemny biszkopt z mokrym i puszystym serem w środku, do tego polany polewą i posypany kokosem. Przypis znany od lat, wprawdzie z czasów PRL. Jednak warto wracać do takich przepisów bo są na prawdę świetne.


                                                                 Składniki ciasta :
  • 250 g margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 5 łyżek wody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 4 duże jajka 
                                                                                Ser :
  • 1 kg sera wiaderkowego 
  • 4 duża jajka 
  • 1 szklanka cukru 
  • 1 budyń waniliowy bez cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • wiórki kokosowe do posypania

                                                                    Przygotowanie :  
  1. W garnku rozpuszczamy margarynę i zagotowujemy z cukrem, wodą i kakao. Masę mieszamy aby nie było grudek. Studzimy, następnie dodajemy 4 żółtka i ponownie mieszamy. Odlewamy 1/2 szklanki masy czekoladowej. Do pozostałej wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite białka. Dokładnie mieszamy. 
  2. Na blaszkę, wyłożoną papierem, o wymiarach 25/ 30 wylewamy większa część ciasta. 
  3. Mikserem ucieramy 4 żółtka z cukrem, dodajemy ser, następnie budyń i proszek, mieszamy a na koniec ubitą pianę z białek.
  4. Na ciasto wylewamy cały ser, na wierzch rozkładamy resztę biszkoptu i pieczemy, w piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 % C.
  5. Sernik studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Kiedy jest jeszcze ciepły polewamy go pozostawiona polewą i posypujemy obficie wiórkami kokosowymi.  
  6. Sernik jest najsmaczniejszy na drugi dzień. 






5 komentarzy

  1. O mniam, serniczek jak marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacyjny przepis na sernik lubie do niego wracać :)

      Usuń
  2. Mam pytanko. A do tej masy serowej nie daje się żadnego masełka albo margaryny? Proszę o odpowiedz. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, ja do sera i serników mało kiedy dodaję masełko, ewentualnie 4 łyżki oleju. Sernik jest wtedy puszyściejszy i mniej opada, a po za tym mniej kaloryczny.
      Tłuszcz dodaje się przeważnie do sera mielonego z kostki,a do wiaderkowego nie trzeba bo on już jest wilgotny. Jeżeli pani uważa że chce dodać margarynę to można 150 g rozpuszczonej do sera, ale jest to niekonieczne :) chyba że będzie pani ser mieliła, pozdrawiam :)

      Usuń