ZRAZY WIEPRZOWE ZWIJANE

04.11.2012
data:post.title
Zrolowane plastry dobrze ubitego chudego mięska,skrywające pyszny farsz,duszone w sosie,są pyszne.Od zawsze znane jako przysmak kuchni polskiej,pod nazwą zrazu lub w innych regionach polski,rolada.Najczęściej przygotowywane z mięsa wołowego.
Dzisiaj zrobiłam zrazy z chudej szynki wieprzowej i muszę stwierdzić że są równie pyszne jak wołowe,a przecież o smaku zrazów decyduje głównie farsz.


                                                     SKŁADNIKI:
  • około 1 kg chudej,wysokiej części (kulki ) od szynki wieprzowej
  • 3-4 ogórki kiszone
  • 1-2 cebule obrane i umyte
  • 20 dkg boczku wędzonego
  • 1 kiełbasa zwyczajna 
  • 1-2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • sól,pieprz,papryka słodka
  • 2 łyżki oleju do podpieczenia zrazów
                                                     NA SOS:
  • 1-3 łyżki mąki pszennej,rozmieszane w odrobinie wody,do zagęszczenia sosu
  • 3-4 kulki pieprzu i ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól,pieprz,słodka papryka w proszku
  • 1/4 szklanki śmietany 18%(według uznania)
  • magi i odrobina jarzynki (według uznania )
  • 2 szklanki wody
                                              PRZYGOTOWANIE : 
  1. Mięso umyć,wyciąć starannie plastry mięsa(kotlety) mniej więcej centymetrowej grubości.
  2. Następnie tłuczkiem do mięsa ubić każdy kawałek,uważając aby nie przedziurawić kotletów.
  3. Boczek,kiełbasę,ogórki i cebulę drobno pokroić(ja użyłam robota kuchennego,lekko mielę składniki na farsz).
  4. Do farszu dodajemy sól,pieprz,musztardę i dokładnie wymieszamy.
  5. Rozbite kotlety przyprawiamy pieprzem i papryką,nakładamy po dużej łyżce farszu,zawijamy,wbijamy po 2-3 wykałaczki.Mięso się nie rozwinie podczas pieczenia.
  6. Olej rozgrzewamy na patelni,zrazy delikatnie oprószamy mąką,smażymy  na lekko brązowo,(lub mocniej przypiekamy)około 5 minut z każdej strony,uważając aby się nie przypaliły(sos wychodzi lepszy gdy mięso jest dobrze podpieczone).
  7.  Podpieczone zrazy przekładamy do  głębokiej patelni (wraz z powstałym sosikiem i resztkami przypieczonego mięsa),dodajemy liść laurowy,pieprz,ziele,zalewamy dwoma szklankami wody,przykrywamy patelnię i dusić 30 minut,aż zrazy będą miękkie.Pod koniec duszenia sos doprawiamy magi i przyprawami.
  8. Miękkie zrazy wykładamy na duży talerz,po przestygnięciu wyciągamy wykałaczki
  9. Z powstałego sosu usunąć przyprawy korzenne,następnie dolewamy wody tyle ile chcemy mieć sosu,zagotowujemy i jeszcze doprawiamy.
  10. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną z wodą,mieszamy,zagotowujemy.Sos dla uzyskania gładkości przecieramy przez sito,będzie wtedy gładki i bez grudek.
  11. Po wyłączeniu palnika dodajemy 1 łyżkę gęstej śmietany,mieszamy,nie gotujemy.
  12. Następnie wkładamy zrazy do sos.
  13. Roladki są gotowe do podania :)
Drobna uwaga ; jeżeli chcemy podać zrazy na następny dzień to nie wkładamy ich do sosu tylko przechowujemy i sos i zrazy,w pojemniku,w lodówce osobno(przechowywane razem są mało estetyczne).Kiedy chcemy je podać,podgrzewamy sos(gdy jest za gęsty to dolewamy wody) i wkładamy nasze zrazy,lub podgrzewamy mięska w mikrofalówce i polewamy gorącym sosem.
Najlepiej pasują do nich kasze,ziemniaki kluski śląskie,kopytka a z jarzyn kapusta biała(słodka lub kwaszona) lub czerwona,buraczki zasmażane.
Ja podałam mięso z kluskami śląskimi i kapustą czerwoną.
Polecam przepis na czerwoną kapustę zasmażaną  ; kapusta-czerwona-zasmazana
SMACZNEGO!


14 komentarzy

  1. wieki nie jadłam zrazów... Twoje pysznie się prezentują:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale smakowite! Ja też dawno ich nie jadłam, pycha:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ależ pięknie się prezentują na zdjęciach, aż chce się jeść :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. O takim sposobie nie słyszałam:)
    To znaczy z farszem, zawsze dawałam wszystko oddzielnie. Następnym razem tak zrobię:)))
    Zjadłabym takie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten sposób na mielenie farszu do zrazów podpatrzałam od znajomego kucharza i od tamtej pory zawsze tak robię.

      Usuń
  5. Mmm uwielbiam takie obiady, aż ślinka cieknie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Tylko po co te maggi< jarzynki? Do tak dobrej potrawy tyle chemii?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy ma jakieś swoje przyzwyczajenia,uwielbiam sos z magi ale zawsze możemy ją pominąć jak również jarzynkę :)

      Usuń
  7. chciałabym zrobić te zrazy ze schabu wieprzowego ? będą dobre?
    w planach mam zamiar podać to na święta,ale muszę przygotować je dzień przed wigilią . jak można je odgrzać w tym sosie????

    OdpowiedzUsuń
  8. Zrazy są równie pyszne ze schabu,tylko pieką się troszkę szybciej.Zrazy wyciągamy z sosu (już miękkie)przekładamy do miski a sos dopiero zagęszczamy i doprawiamy(tak jak w przepisie).Sos i zrazy przechowujemy w lodówce osobno-zrazy nie w sosie bo będą mało estetyczne-kiedy chcemy je podac,podgrzewamy sos (troszkę dolewamy wody bo sos zawsze gęstnieje) i wkładamy nasze roladki.Razem podgrzewamy.Można również mięso podgrzac w mikrofalówce a sos podac osobno.Jak kto woli :) Jednak smaczniejsze śą podgrzewane w sosie.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. A gdyby tak zamrozić gotowe zrazy i sos, każde osobno. Chciałabym je zrobić wcześniej na imprezę. Można?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście można zamrozić zrazy, układamy w pojemniku, bez sosu i zamrażamy. Sos również do pojemnika i zamrażamy. Zrazy są tak samo pyszne po rozmrożeniu a sos jedynie trzeba doprawić i ewentualnie zagęścić. Ja robiłam je na komunię i również zamrażałam, polecam :)

      Usuń
    2. Roladki przepyszne.Dziękuję za przepis, na świąteczny obiad idealny.Pozdrawiam.

      Usuń
    3. Cieszę się że danie smakowało :)

      Usuń