SKŁADNIKI :
- 5-6 pojedynczych kawałków kurczaka
- 5-6 plastrów żółtego sera
- około 15 plasterków wędzonego,surowego boczku
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy
- 0,5 kg małych ziemniaczków
- garść pomidorków koktajlowych
- kilka gałązek tymianku
Ziemniaczki dokładnie szorujemy,skórka jest delikatna ( jeżeli mamy młode ziemniaczki) więc nie trzeba jej obierać.Przecinamy je na pół, lekko solimy i skrapiamy oliwą.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą,układamy kawałki ziemniaczków i kawałki owiniętego mięsa. Dokładamy jeszcze gałązki tymianku i układamy, po boku kilka pomidorków koktajlowych.
Naczynie zakrywamy pokrywką lub owijamy folią aluminiową.
Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 *C ( z termoobiegiem) na 40-45 minut. Po około 25 minutach ściągamy pokrywkę lub folię, mięso musi się zarumienić a soki z niego odparować. Danie podajemy ciepłe, można polać je ulubionym sosem.
Smacznego.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
Pycha, też chcę taki obiadek, ten boczek z lidla jest bardzo cienko pokrojony, do owijania i zapiekania jest idealny :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie to wygląda. Palce lizać. Gratuluję pomysłu i zapraszam też do mnie na stronę
OdpowiedzUsuńwww.odpowiedzinatrudnepytania.pl
A ile czasu i w jakiej temperaturze pieczemy gdy mamy kuchenkę gazową bez termoobiegu?
OdpowiedzUsuńWitam, kurczaka pieczemy w tej samej temperaturze tylko wydłużamy czas pieczenia o jakieś 15 minut, uważając aby mięso zbytnio się nie spiekło. Proszę pamiętac aby ziemniaki były małe lub duże pokrojone bo inaczej będą twarde.
UsuńDziękuję za informację i radę :)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńHmm, super wygląda i na pewno fajnie smakuje. Robiłam kiedyś wersję z fetą i suszonymi pomidorami i zamiast boczku to z szynką szwarzwaldzką. Mniej kaloryczne. Mniaaam mniaaam :)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńDziś spróbuję to zrobić
OdpowiedzUsuńDziś spróbuję to zrobić
OdpowiedzUsuńIle kalorii ma taki de volaille?
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Teraz czekamy bo piecze w piekarniku. Jeszcze do środka dałam suszone pomidory :-)
OdpowiedzUsuń