PIECZONE PIERSI Z KURCZAKA Z SEREM I BOCZKIEM + FILMIK

21 maj 2014
data:post.title
Mięso piersi kurczaka z serem i boczkiem, zapieczone z ziemniakami,  to danie idealne na szybki obiad. Możemy je przygotować dzień wcześniej i zapiekać w momencie kiedy  jest to dla nas odpowiednie. Mięso owinięte w plastry boczku uniemożliwia wypłynięcie sera, natomiast w środku kurczak jest smaczny i soczysty.


                                                                   SKŁADNIKI : 

  • 5-6  pojedynczych kawałków kurczaka 
  • 5-6 plastrów żółtego sera 
  • około 15 plasterków wędzonego,surowego boczku 
  • 2 ząbki czosnku 
  • sól, pieprz do smaku 
  • 4 łyżki oliwy 
  • 0,5 kg małych ziemniaczków
  • garść pomidorków koktajlowych 
  • kilka gałązek tymianku
                                                               PRZYGOTOWANIE : 
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i nacinamy wzdłuż. Oprószamy solą i pierzem, każdy kawałek nacinamy wzdłuż, nie przecinając do końca, tak aby powstała kieszonka. Doprawiamy solą, pieprzem i nacieramy mięso przeciśniętym czosnkiem przez praskę. W środek kieszonki wkładamy po plastrze sera.Każdy kawałek piersi owijamy 2-3 cienkimi plastrami boczku.
Ziemniaczki dokładnie szorujemy,skórka jest delikatna ( jeżeli mamy młode ziemniaczki)  więc nie trzeba jej obierać.Przecinamy je na pół, lekko solimy i skrapiamy oliwą.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą,układamy kawałki ziemniaczków i kawałki owiniętego mięsa. Dokładamy jeszcze gałązki tymianku i układamy, po boku kilka pomidorków koktajlowych.
Naczynie zakrywamy pokrywką lub owijamy folią aluminiową.
Tak przygotowanego kurczaka wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 *C ( z termoobiegiem) na 40-45 minut. Po około 25 minutach ściągamy pokrywkę lub folię, mięso musi się zarumienić a soki z niego odparować. Danie podajemy ciepłe, można polać je ulubionym sosem.
Smacznego.
 Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ; 







12 komentarzy

  1. Pycha, też chcę taki obiadek, ten boczek z lidla jest bardzo cienko pokrojony, do owijania i zapiekania jest idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie to wygląda. Palce lizać. Gratuluję pomysłu i zapraszam też do mnie na stronę
    www.odpowiedzinatrudnepytania.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. A ile czasu i w jakiej temperaturze pieczemy gdy mamy kuchenkę gazową bez termoobiegu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, kurczaka pieczemy w tej samej temperaturze tylko wydłużamy czas pieczenia o jakieś 15 minut, uważając aby mięso zbytnio się nie spiekło. Proszę pamiętac aby ziemniaki były małe lub duże pokrojone bo inaczej będą twarde.

      Usuń
    2. Dziękuję za informację i radę :)

      Usuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Hmm, super wygląda i na pewno fajnie smakuje. Robiłam kiedyś wersję z fetą i suszonymi pomidorami i zamiast boczku to z szynką szwarzwaldzką. Mniej kaloryczne. Mniaaam mniaaam :)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ile kalorii ma taki de volaille?

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie zrobiłam. Teraz czekamy bo piecze w piekarniku. Jeszcze do środka dałam suszone pomidory :-)

    OdpowiedzUsuń