SURÓWKA Z SELERA

10.10.2013
data:post.title
Surówka z selera to pyszny dodatek do dań mięsnych i obiadów. Przygotowana z jabłkiem w słodko-winnym sosie smakuje rewelacyjnie. Do surówki można dodać orzechy lub namoczone rodzynki ale ja wolę wersję bez tych dodatków. Surówka jest smaczna, zdrowa i szybka w przygotowaniu.


                                                                   SKŁADNIKI :
  • 1 duży seler 
  • 2 średnie, winne jabłka 
  • 200 ml śmietany 12% lub jogurt naturalny 
  • 2 łyżeczki cukru 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1-2 duże łyżki soku z cytryny lub octu jabłkowego
Seler i jabłka obieramy, trzemy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, ja używam do tarcia jarzyn robota kuchennego.
Śmietanę mieszamy z cukrem, solą i sokiem z cytryny. Wlewamy sos śmietanowy do surówki i dokładnie mieszamy. Tarte jabłka jak nam zdążyły ściemnieć teraz szybko zbieleją a surówka nabierze pięknego, białego koloru. Jest to moja ulubiona surówka, wręcz ją uwielbiam. Jest równie pyszna na drugi dzień.
Smacznego.


11 komentarzy

  1. zrobiłam :) pyszna, tania, pasuje do wszystkiego :))) bardzo fajny przepis :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też się skusiłam i potwierdzam, że znakomita. Z tym, że jednak dodałam orzechy;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszna surówka.Zanim ziemniaki się ugotowały surówka była gotowa:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja dodaję troszkę drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku żeby złamać biały, nudny kolor bez zmiany smakusurówki. :-) Ivona

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że to fajny pomysl,na stępnym razem rownież dodam koperku.

      Usuń
    2. super przepis, tego szukałem polecam

      Usuń
  5. A ja zamiast śmietany używam majonezu. Też wychodzi dobra. A dzisiaj będę łączył surówkę z selera z jabłkiem z surówką z porem i majonezem. Ciekawe co z tego wyniknie...

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam wszystkich składników, więc zrobiłam tak:seler, jabłko, sól, cukier, kwasek cytrynowy i jogurt naturalny. MEGA ;) A jak szybko :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również czasami robię ją z jogurtem i wychodzi pyszna, smacznego :)

      Usuń
  7. Dorzućcie kochani kilkanaście rodzynek. W Technikum Gastronomicznym tak nam tę surówkę sprzedano i ..działa ;-) Pychota! Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Jakiego robota kuchennego Pani używa do tarcia jarzyn jeśli można wiedzieć?

    OdpowiedzUsuń