Pyszne ciasto z pronym słonecznikiem i kajmakiem na ciemnym biszkopcie. Bardzo smaczne ciasto i na każdą okazję, polecam.
CIASTO :
- 6 jajek klasy ' M
- 3/4 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mąki pszennej, tortowej ( 150 g )
- 2 łyżki ciemnego kakao
MASA :
- 200 g masła
- 400 g kajmaku
- 250 g mascarpone
- 300 g ziaren słonecznika
- 1/2 szklanka cukru
- 50 g masła
- 3 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE :
- BISZKOPT - białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno, następnie dalej ubijając dodajemy cukry. Na koniec przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy na blaszkę o rozmiarze 25/30 cm. Pieczemy 35 minut, temperatura 180 % C, termoobieg. Biszkopt studzimy i przecinamy na 2 równe połówki.
- SŁONECZNIK - na patelnię przekładamy masło i cukier, podgrzewamy aż cukier zacznie się rozpuszczać. Wsypujemy cały słonecznik i na małym ogniu go prużymy na złoto, ciągle mieszając. Następnie wysypujemy na talerze i studzimy. Trochę odkładamy do posypania wierzchu ciasta.
- MASA - masło o temperaturze pokojowej ucieramy i stopniowo dodajemy masę kajmakową, oraz mascrpone. Kiedy już masa jest utarta wsypujemy słonecznik i jeszcze chwile ucieramy.
- Pierwszy blat ciasta umieszczamy we formie, na to masa ( trochę zostawiamy na wierzch ) , przykrywamy biszkoptem i rozsmarowujemy resztę masy. Ciasto chłodzimy kilka godzin.
- Smacznego.
Zapraszamy do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Prześlij komentarz