NIEZAWODNY SERNIK KTÓRY NIE OPADA + FILMIK

30 lis 2020
data:post.title
Sernik można upiec na wiele sposobów i smaków. Dzisiaj podam przepis na bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu sernik który nie opada. Przepis zawsze się sprawdza, polecam. 


SKŁADNIKI : 
  • 1 kg sera wiaderkowego  
  • 1 szklanka cukru 
  • 8 jajek 
  • 200 g masła 
  • 1 i 1/2 szklanka mleka 3/2 %
  • 3 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g )
  • herbatniki, duża paczka 
  • blaszka 25/30 cm lub troszkę większa
   PRZYGOTOWANIE : 
  1. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i odkładamy do miseczki. 
  2. Do misy robota przekładamy żółtka i cukier, następnie ucieramy. Po chwili dodajemy miękkie masło i jeszcze chwilę miksujemy. Wlewamy mleko i przekładamy cały twaróg, miksujemy. 
  3. Do gładkiej masy wsypujemy budynie, mieszamy. Teraz przekładamy ubite białka i mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą. 
  4. Blaszkę o rozmiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na dnie herbatniki, ciemne lub jasne i wylewamy ostrożnie masę serową. Resztę herbatników wciskamy w boki blaszki. 
  5. Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 -170  C , na funkcji termoobieg, gdyby sernik zaczął się przypiekać temperaturę jeszcze zmniejszamy. 
  6. Po upieczeniu ciasto studzimy 1 -2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
  7. Ciasto dekorujemy według uznania, ja zrobiłam czekoladową polewę i posypałam kokosem. 
                                         Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ; 



 

33 komentarze

  1. Piękny i z pewnością PYCHOTKA 💞 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny i z pewnością PYCHOTKA 💞 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. CZY MOZNA PIEC BEZ TYCH CIASTEK SAM SERNIK

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy piekarnik rozgrzać przed włożeniem sernika? pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam dziś z pomocą yt. Wyszedł mi. Tylko trochę bardziej żółty. Tekla. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy mogę mieć blache 25x40?

    OdpowiedzUsuń
  7. Upiekłam na Świeta. Wyszedł bardzo dobry. Rzeczywiście nie opada , jest dośc wysoki. Polecam . Zapisałam nawet w zeszycie żeby mieć na przyszłość. Poszukam jeszcze może upiekę inne ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam w piekarniku.Mysle ze bedzie super.

    OdpowiedzUsuń
  9. Co prawda nie piekłam od Pani innych serników,ten jest pierwszy, ale jest po prostu MEGA PYSZNY. Puszysty, delikatny w smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Mój mąż nie przepada za sernikami i stwierdził,że jest to pierwszy sernik,który mu smakuje🙂 A w dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dziękuję za przepis i z pewnością będę testować inne serniki od Pani🙂

    OdpowiedzUsuń
  10. Jest bardzo pyszny 😊Zapisałam w zeszycie 🤗

    OdpowiedzUsuń
  11. Piękny zakalec mnie wyszedł, serek President,yhy-jaki prezydent taki sernik. Szkoda że zdjęć nie mogę dodać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. president jest najgorszym serkiem w wiaderku polecam mój ulubiony

      Usuń
    2. potwierdzam president się nie nadaje

      Usuń
  12. Sernik w piekarniku ,konsystencja wydaje mi się zbyt płynna ,ale zobaczymy co wyjdzie .

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy składniki muszą być w temp pokojowej?

    OdpowiedzUsuń
  14. W moim przypadku sernik zawodny- wszystko zrobione zgodnie z przepisem i... wyrósł ponad blachę, opadł, do tego nie upiekł się w środku. Katastrofa

    OdpowiedzUsuń
  15. Odpowiedzi
    1. W tytule jest napisane, że jest niezawodny i nie opada, więc tego się też spodziewałam po tym przepisie

      Usuń
  16. Witam, Czy jak się używa sera z wiaderka do którego nie trzeba dodawać maslo, to czy i tak trzeba dodac do masy?

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie się piecze, zobaczymy co wyjdzie

    OdpowiedzUsuń
  18. Dziękuję za przepis piekę go już drugi raz. Naprawdę smaczny i mega łatwy. Przepis zapisany :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Piekłam pierwszy raz sernik od bardzoooo długiego czasu. Zawsze serniki były domena mojej mamy. Ten wyszedł idealny aksamitny i delikatny. Nie opadł co najważniejsze. Zrobiony według przepisu. Wystudzony w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Jest to sekret żeby serniki nie opadały. W mojej rodzinie, zawsze się je piecze na noc i tylko uchyla piekarnik żeby nikogo nie korciło. Mam 30 lat nie jedno ciasto piekłam ale ten przepis kradnę na przyszłość i dla potomnych. Pozdrawiam Autorkę.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bsrdzo dobry sernik 👍robi furorę

    OdpowiedzUsuń
  21. Ile czasu piec pół porcji?

    OdpowiedzUsuń
  22. Zawsze robiłam duży i był idealny ale teraz pół porcji i myślę ile czasu żeby był ok

    OdpowiedzUsuń
  23. W moim przypadku zawodny. W smaku pyszny ale opadł i to bardzo. Im wiecej kręcenia/ubijania tym wieksze prawdopodobieństwo że opadnie, a tutaj jest niestety tego dużo...

    OdpowiedzUsuń
  24. Grudki białek, nie połączyły się z masą serową....dlaczego?
    Póki co w piekarniku, ważne by nie opadł :))

    OdpowiedzUsuń
  25. Jestem rozczarowana. Opadł.

    OdpowiedzUsuń
  26. Dodałam tylko 3/4 szklanki mleka i wyszedł idealny.

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo dobry przepis. Sernik wyszedł wysoki, nie opadł, delikatny w środku jak chmurka. Zamieniłam tylko zwykły cukier na puder. Jedynie u mnie niestety musi pięć się dłużej co najmniej ze 20 minut, bo po godzinie nadal nie był dopieczony na dole. Uroki starych piekarników. Dziękuję za podzielenie się przepisem.

    OdpowiedzUsuń