Sernik można upiec na wiele sposobów i smaków. Dzisiaj podam przepis na bardzo smaczny i łatwy w przygotowaniu sernik który nie opada. Przepis zawsze się sprawdza, polecam.
SKŁADNIKI :
- 1 kg sera wiaderkowego
- 1 szklanka cukru
- 8 jajek
- 200 g masła
- 1 i 1/2 szklanka mleka 3/2 %
- 3 budynie waniliowe bez cukru ( każdy po 40 g )
- herbatniki, duża paczka
- blaszka 25/30 cm lub troszkę większa
PRZYGOTOWANIE :
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno i odkładamy do miseczki.
- Do misy robota przekładamy żółtka i cukier, następnie ucieramy. Po chwili dodajemy miękkie masło i jeszcze chwilę miksujemy. Wlewamy mleko i przekładamy cały twaróg, miksujemy.
- Do gładkiej masy wsypujemy budynie, mieszamy. Teraz przekładamy ubite białka i mieszamy trzepaczką aż składniki się połączą.
- Blaszkę o rozmiarach 25/30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy na dnie herbatniki, ciemne lub jasne i wylewamy ostrożnie masę serową. Resztę herbatników wciskamy w boki blaszki.
- Sernik pieczemy 1 godzinę w temperaturze 160 -170 C , na funkcji termoobieg, gdyby sernik zaczął się przypiekać temperaturę jeszcze zmniejszamy.
- Po upieczeniu ciasto studzimy 1 -2 godziny przy lekko uchylonych drzwiczkach.
- Ciasto dekorujemy według uznania, ja zrobiłam czekoladową polewę i posypałam kokosem.
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrypcji kanału ;
Piękny i z pewnością PYCHOTKA 💞 😊
OdpowiedzUsuńPiękny i z pewnością PYCHOTKA 💞 😊
OdpowiedzUsuńCZY MOZNA PIEC BEZ TYCH CIASTEK SAM SERNIK
OdpowiedzUsuńCzy piekarnik rozgrzać przed włożeniem sernika? pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńTak
UsuńCzy mogę mieć blache 25x40?
OdpowiedzUsuńUwielbiam twoje przepisy.
OdpowiedzUsuńUpiekłam na Świeta. Wyszedł bardzo dobry. Rzeczywiście nie opada , jest dośc wysoki. Polecam . Zapisałam nawet w zeszycie żeby mieć na przyszłość. Poszukam jeszcze może upiekę inne ciasto.
OdpowiedzUsuńMam w piekarniku.Mysle ze bedzie super.
OdpowiedzUsuńCo prawda nie piekłam od Pani innych serników,ten jest pierwszy, ale jest po prostu MEGA PYSZNY. Puszysty, delikatny w smaku, po prostu rozpływa się w ustach. Mój mąż nie przepada za sernikami i stwierdził,że jest to pierwszy sernik,który mu smakuje🙂 A w dodatku jest bardzo prosty w przygotowaniu. Dziękuję za przepis i z pewnością będę testować inne serniki od Pani🙂
OdpowiedzUsuńJest bardzo pyszny 😊Zapisałam w zeszycie 🤗
OdpowiedzUsuńSernik zrobił furorę .bardzo dobry👍
UsuńPiękny zakalec mnie wyszedł, serek President,yhy-jaki prezydent taki sernik. Szkoda że zdjęć nie mogę dodać.
OdpowiedzUsuńpresident jest najgorszym serkiem w wiaderku polecam mój ulubiony
Usuńpotwierdzam president się nie nadaje
UsuńSernik w piekarniku ,konsystencja wydaje mi się zbyt płynna ,ale zobaczymy co wyjdzie .
OdpowiedzUsuńCzy składniki muszą być w temp pokojowej?
OdpowiedzUsuńW moim przypadku sernik zawodny- wszystko zrobione zgodnie z przepisem i... wyrósł ponad blachę, opadł, do tego nie upiekł się w środku. Katastrofa
OdpowiedzUsuńOpadł jak kazdy .
OdpowiedzUsuńW tytule jest napisane, że jest niezawodny i nie opada, więc tego się też spodziewałam po tym przepisie
UsuńWitam, Czy jak się używa sera z wiaderka do którego nie trzeba dodawać maslo, to czy i tak trzeba dodac do masy?
OdpowiedzUsuńWłaśnie się piecze, zobaczymy co wyjdzie
OdpowiedzUsuńDziękuję za przepis piekę go już drugi raz. Naprawdę smaczny i mega łatwy. Przepis zapisany :D
OdpowiedzUsuńPiekłam pierwszy raz sernik od bardzoooo długiego czasu. Zawsze serniki były domena mojej mamy. Ten wyszedł idealny aksamitny i delikatny. Nie opadł co najważniejsze. Zrobiony według przepisu. Wystudzony w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Jest to sekret żeby serniki nie opadały. W mojej rodzinie, zawsze się je piecze na noc i tylko uchyla piekarnik żeby nikogo nie korciło. Mam 30 lat nie jedno ciasto piekłam ale ten przepis kradnę na przyszłość i dla potomnych. Pozdrawiam Autorkę.
OdpowiedzUsuńBsrdzo dobry sernik 👍robi furorę
OdpowiedzUsuńIle czasu piec pół porcji?
OdpowiedzUsuńZawsze robiłam duży i był idealny ale teraz pół porcji i myślę ile czasu żeby był ok
OdpowiedzUsuńW moim przypadku zawodny. W smaku pyszny ale opadł i to bardzo. Im wiecej kręcenia/ubijania tym wieksze prawdopodobieństwo że opadnie, a tutaj jest niestety tego dużo...
OdpowiedzUsuńGrudki białek, nie połączyły się z masą serową....dlaczego?
OdpowiedzUsuńPóki co w piekarniku, ważne by nie opadł :))
Jestem rozczarowana. Opadł.
OdpowiedzUsuńDodałam tylko 3/4 szklanki mleka i wyszedł idealny.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry przepis. Sernik wyszedł wysoki, nie opadł, delikatny w środku jak chmurka. Zamieniłam tylko zwykły cukier na puder. Jedynie u mnie niestety musi pięć się dłużej co najmniej ze 20 minut, bo po godzinie nadal nie był dopieczony na dole. Uroki starych piekarników. Dziękuję za podzielenie się przepisem.
OdpowiedzUsuń