SKŁADNIKI:
- 2 i 1/2 szklanki mąki tortowej
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1/4 szklanka oleju
- Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mleko, wodę, olej, wszystko miksujemy robotem, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, teraz lekko mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto na gofry ma konsystencje ciasta naleśnikowego, trochę gęstszego.
- Gofrownicę rozgrzewamy, przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą, nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru
- .Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, dżemem, czekoladą, masłem orzechowym. Sacznego:)
Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanału ;
na pewno były pyszne :)
OdpowiedzUsuńMmm uwielbiam gofry ;)
OdpowiedzUsuńGofry przepyszne ;) U nas tradycyjnie co srode sa na stole, a wiec dzis takze ;)
OdpowiedzUsuńPyszniuuuu, <3, Tylko że mi zawsze wychodzą jakby ''placuszki'' bo są miękkie a nie takie chrupkie ;'( Ale sprobuje dzis takich
OdpowiedzUsuńŚwietne gofry, chrupiące i pachnące.
UsuńZapraszam na moje http://www.wysmienity.pl/gofry/
Kup sobie porządną gofrownicę, o mocy 1600W, tylko z takiej wychodzą chrupkie
UsuńU mnie Dezal polskiej produkcji 1300 Wat daje radę
UsuńGofry wyszły pyszne, następnym razem dodam nieco mniej cukru. Dziękuję za super przepis.
OdpowiedzUsuńNiestety gofry wyszły miękkie, przepis mnie zawiódł:(
OdpowiedzUsuńGofry są chrupiące i to bardzo, wina przeważnie leży po stronie gofrownicy. Ja mam dwie i w zawsze wychodzą chrupiące, nigdy nie były miękkie, nawet jak poleżą są rewelacyjne. :)
UsuńSłaba moc gofrownicy
UsuńWyszły pyszne :)
OdpowiedzUsuńGofry wyszły świetne !!!!!! <3 wszystkim smakuja !
OdpowiedzUsuńDziękuje i życzę smacznego :)
UsuńJajko mniej i więcej mleka i są super. Przerobiłem chyba z 10 przepisów i ten po modyfikacji jest najlepszy.
OdpowiedzUsuńWypróbuję następnym razem ten sposób na ciasto, jednak moje bardzo nam smakuje :)
Usuńnaprawdę pyszne i chrupiące polecam:)
OdpowiedzUsuńprzepis sprawdzony juz kilkanascie razy!!dobre gofry:) dzieki
OdpowiedzUsuńPrzepis rewelacyjny :) Wrócę do niego pewnie jeszcze nie raz. Chrupiące, pięknie pachnące. Polecam wszystkim :)
OdpowiedzUsuńpierwszy raz wyszly mi takie jak potrzeba
OdpowiedzUsuńTo super, mi również one wychodzą dla tego nie zmieniam przepisu, chociaż niektórzy eksperymentują z proporcjami, życzę smacznego :)
Usuńile wyjdzie gofrów z takiej ilości ciasta ?
OdpowiedzUsuńCiężko mi teraz powiedziec ale około 10-16 sztuk.
UsuńTeraz wyproboje i zobaczymy
OdpowiedzUsuńSuper przepis,zapisałam sobie -chrupkie i smaczne gofry,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKonieczna jest potrzebna woda gazowana? I co to znaczy ze żółtka z cukrem na puch.. ?
OdpowiedzUsuńMożna dodac zwykłą wodę, żółtka utarte z cukrem jak na kogiel - mogiel, tzn, na puch, czyli dokładnie :)
UsuńFantastyczny przepis. Nigdy gofry mi sie nie udawaly ale tym razem z tego przepisu. Rewelacja. Zupelnie takie jak nad Bałtykiem :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis. Nigdy gofry mi sie nie udawaly ale tym razem z tego przepisu. Rewelacja. Zupelnie takie jak nad Bałtykiem :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam :) wyszły super :) chociaż padł zarzut że trochę jak biszkopty :P ale najważniejsze że chrupiące. i nie wiem jakim cudem ale narobiło się tego tyyyyle... chyba ze 30...
OdpowiedzUsuńZeby byly zawsze chrupiące muszą się studzić na kratce żeby był przepływ powietrza z każdej strony.nawet jezeli przepis będzie super a będziecie studzić ukladajac na talerzu albo 1na 2 zrobią się miękkie i gumowe. Wypróbujcie.
OdpowiedzUsuńDziękuje za radę :)
UsuńNareszcie mam idealny przepis:)wyszły przepyszne, chrupiące
OdpowiedzUsuńDziekuje, mi tez one zawsze wychodza i sa pyszne :)
UsuńBardzo dziękuję za przepis. Wyszły przepyszne. Moje średnio chrupiące, ale z całą pewnością dlatego, że gofrownica to cienkie serduszka. Kupię tę z grubszą kratką, a przepis włączę do jadłospisu :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Zamieniłam mąkę pszenną na pszenno-razową i wyszły cudownie chrupiące, wymagają tylko posmarowania kratki oliwą za każdym razem. Następnym razem zrobię z mąki gryczanej i zobaczymy jak wyjdą. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńPotwierdzam gofry z tego przepisu sa naprawde dobre ☺
OdpowiedzUsuńRzeczywiście przepis zagrał, gofry świetne. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością dołączyłam do grona obserwujących tego bloga :) Rewelacyjne przepisy, a gofry z pewnością posmakuje! :) Pozdrawiam! sznuraskowo.blogspot.com
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj upiekłam wnukom i oczywiście nam.Rewelacja.
OdpowiedzUsuńPierwszy raz zrobiłam gofry z Twojego przepisu i weszłam tutaj po raz drugi, tylko po to, by napisać, że po raz pierwszy w życiu moje gofry były chrupiące! Szukałam informacji w google, czy woda może zastąpić mleko, bo akurat zabrakło mi tego składnika... Wyszły i to lepiej, niż mogłam się spodziewać! Dziękuję <3
OdpowiedzUsuńPychota pychota pychota gofry!!!!!!!!!! Dziekuje za przepis☺☺☺☺☺
OdpowiedzUsuńSuper wychodzą nawet na gofrownicy 750wat
OdpowiedzUsuńWłaśnie pieką się moje pierwsze gofry. Każda kolejna partia jest chrupiąca i pyszna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za super przepis.
Moja gofrownica ma 1200W. Piekę 6-7min. Pozdrawiam
Jeśli gofry wychodzą cieniutkie lub miękkie to polecam zmienić gofrownice. Żadne typu opiekacz 3 w jednym itp. Mam polską gofrownice Dezal i jest niesamowita. Ciężka ale gofry wychodzą super. 1300 Wat a nie 500. Polecam.
OdpowiedzUsuń