CHRUPIĄCE GOFRY KTÓRE ZAWSZE SIĘ UDAJĄ

18.09.2013
data:post.title
Przepisów na gofry jest naprawdę dużo, szukając tego idealnego przetestowałam kilka i znalazłam przepis na bardzo chrupiące gofry. Nawet po wyciągnięciu z gofrownicy zachowują długo swoją chrupkość a podane z ulubionymi dodatkami smakują rewelacyjnie, polecam ten świetny przepis :)


                                                                          SKŁADNIKI:
  • 2 i 1/2  szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki cukru lub troszkę mniej
  • 1 cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4  szklanki oleju
  • 4 jajka
                                                                       Przygotowanie:
  1. Żółtka ucieramy z cukrem na puch, dodajemy mleko, wodę, olej, wszystko miksujemy robotem, następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta, teraz lekko mieszamy aż składniki się połączą. Ciasto na gofry ma konsystencje ciasta naleśnikowego, trochę gęstszego.
  3. Gofrownicę rozgrzewamy, przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą, nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-5 minut, do uzyskania złotego koloru.
  4. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami, cukrem pudrem, dżemem, czekoladą, masłem orzechowym.
          Smacznego:)
Uwagi ; Chrupkość gofrów również zależy od gofrownicy i miększa mos pieczenia ty lepiej.


    37 komentarzy

    1. Gofry przepyszne ;) U nas tradycyjnie co srode sa na stole, a wiec dzis takze ;)

      OdpowiedzUsuń
    2. Pyszniuuuu, <3, Tylko że mi zawsze wychodzą jakby ''placuszki'' bo są miękkie a nie takie chrupkie ;'( Ale sprobuje dzis takich

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Świetne gofry, chrupiące i pachnące.

        Zapraszam na moje http://www.wysmienity.pl/gofry/

        Usuń
    3. Gofry wyszły pyszne, następnym razem dodam nieco mniej cukru. Dziękuję za super przepis.

      OdpowiedzUsuń
    4. Niestety gofry wyszły miękkie, przepis mnie zawiódł:(

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Gofry są chrupiące i to bardzo, wina przeważnie leży po stronie gofrownicy. Ja mam dwie i w zawsze wychodzą chrupiące, nigdy nie były miękkie, nawet jak poleżą są rewelacyjne. :)

        Usuń
    5. Gofry wyszły świetne !!!!!! <3 wszystkim smakuja !

      OdpowiedzUsuń
    6. Jajko mniej i więcej mleka i są super. Przerobiłem chyba z 10 przepisów i ten po modyfikacji jest najlepszy.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Wypróbuję następnym razem ten sposób na ciasto, jednak moje bardzo nam smakuje :)

        Usuń
    7. naprawdę pyszne i chrupiące polecam:)

      OdpowiedzUsuń
    8. przepis sprawdzony juz kilkanascie razy!!dobre gofry:) dzieki

      OdpowiedzUsuń
    9. Przepis rewelacyjny :) Wrócę do niego pewnie jeszcze nie raz. Chrupiące, pięknie pachnące. Polecam wszystkim :)

      OdpowiedzUsuń
    10. pierwszy raz wyszly mi takie jak potrzeba

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. To super, mi również one wychodzą dla tego nie zmieniam przepisu, chociaż niektórzy eksperymentują z proporcjami, życzę smacznego :)

        Usuń
    11. ile wyjdzie gofrów z takiej ilości ciasta ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Ciężko mi teraz powiedziec ale około 10-16 sztuk.

        Usuń
    12. Super przepis,zapisałam sobie -chrupkie i smaczne gofry,pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    13. Konieczna jest potrzebna woda gazowana? I co to znaczy ze żółtka z cukrem na puch.. ?

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Można dodac zwykłą wodę, żółtka utarte z cukrem jak na kogiel - mogiel, tzn, na puch, czyli dokładnie :)

        Usuń
    14. Fantastyczny przepis. Nigdy gofry mi sie nie udawaly ale tym razem z tego przepisu. Rewelacja. Zupelnie takie jak nad Bałtykiem :)

      OdpowiedzUsuń
    15. Fantastyczny przepis. Nigdy gofry mi sie nie udawaly ale tym razem z tego przepisu. Rewelacja. Zupelnie takie jak nad Bałtykiem :)

      OdpowiedzUsuń
    16. Zrobiłam :) wyszły super :) chociaż padł zarzut że trochę jak biszkopty :P ale najważniejsze że chrupiące. i nie wiem jakim cudem ale narobiło się tego tyyyyle... chyba ze 30...

      OdpowiedzUsuń
    17. Zeby byly zawsze chrupiące muszą się studzić na kratce żeby był przepływ powietrza z każdej strony.nawet jezeli przepis będzie super a będziecie studzić ukladajac na talerzu albo 1na 2 zrobią się miękkie i gumowe. Wypróbujcie.

      OdpowiedzUsuń
    18. Nareszcie mam idealny przepis:)wyszły przepyszne, chrupiące

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dziekuje, mi tez one zawsze wychodza i sa pyszne :)

        Usuń
    19. Bardzo dziękuję za przepis. Wyszły przepyszne. Moje średnio chrupiące, ale z całą pewnością dlatego, że gofrownica to cienkie serduszka. Kupię tę z grubszą kratką, a przepis włączę do jadłospisu :)

      OdpowiedzUsuń
    20. Super przepis! Zamieniłam mąkę pszenną na pszenno-razową i wyszły cudownie chrupiące, wymagają tylko posmarowania kratki oliwą za każdym razem. Następnym razem zrobię z mąki gryczanej i zobaczymy jak wyjdą. Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za przepis.

      OdpowiedzUsuń
    21. Potwierdzam gofry z tego przepisu sa naprawde dobre ☺

      OdpowiedzUsuń
    22. Rzeczywiście przepis zagrał, gofry świetne. Pozdrawiam!

      OdpowiedzUsuń
    23. Z przyjemnością dołączyłam do grona obserwujących tego bloga :) Rewelacyjne przepisy, a gofry z pewnością posmakuje! :) Pozdrawiam! sznuraskowo.blogspot.com

      OdpowiedzUsuń
    24. Właśnie dzisiaj upiekłam wnukom i oczywiście nam.Rewelacja.

      OdpowiedzUsuń